Abonneren

Vacatures

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

"Klap voor families en biologische zuivelindustrie"

VS: Bijna 90 biologische boeren verliezen hun afnemer

Bijna 90 biologische melkveebedrijven in het noordoosten van de Verenigde Staten zullen hun contracten met een biologisch zuivelbedrijf vanaf eind augustus volgend jaar verliezen. Horizon Organic stopt met het kopen van melk uit die regio.

Danone, het moederbedrijf van Horizon Organic, heeft de boeren vorige week op de hoogte gebracht.

Het bedrijf zegt zich niet meer te willen richten op de melk uit de regio maar op grotere boerderijen in het midwesten en westen van het land, bevestigde de landbouwsecretaris van de staat Vermont. "Ze zullen melk kopen van grotere boerderijen en boerderijen in onze regio laten vallen," zei hij. 

Het nieuws is een klap voor de boerenfamilies, maar heeft ook gevolgen voor de economie van de staat en de biologische zuivelindustrie in Vermont, zei Maddie Kempner, beleidsdirecteur voor de Northeast Organic Farming Association of Vermont.

Het zal een uitdaging zijn voor de 28 biologische boerderijen in Vermont om een andere koper te vinden, want "de biologische markt is momenteel niet in staat om meer melk of boeren op te nemen," zei Tebbetts. Momenteel zijn er drie andere afnemers voor biologische melk in Vermont.

"Geen koper hebben voor je melk is echt een zware positie voor deze boeren," zei Kempner. "Dus doen we ons best om oplossingen te zoeken voor alternatieve markten voor hun melk, maar ook om ervoor te zorgen dat de boeren zich zo individueel mogelijk gesteund voelen."

NOFA-VT maakt deel uit van een taskforce gericht op het redden van de boerderijen die het Vermont Agriculture Agency heeft samengesteld, waaraan boeren, biologische inkopers en de delegatie in het Congres zullen deelnemen, zei Tebbetts.

Het besluit van Danone om zijn contracten in de regio te beëindigen is een nieuwe klap voor de zuivelindustrie in Vermont, die elk jaar boerderijen verliest, omdat conventionele bedrijven worstelen met de lage melkprijzen die aan hen worden betaald en de boerderijen groter worden. Kempner zei dat het wijst op een maas in de biologische regelgeving die grootschalige biologische bedrijven in staat stelt om goedkoper melk te produceren.

"In de loop der jaren hebben sommige bedrijven gebruik gemaakt van een gebrek aan specificiteit in de regel om voortdurend conventionele dieren in en uit de biologische productie te halen. Dit ondermijnt melkveehouders die integer te werk gaan", aldus de National Organic Coalition.

Organic Valley, een coöperatie van familieboerderijen in het hele land, weet nog niet of er een manier is waarop het de boeren in het noordoosten kan helpen, zei CEO Bob Kirchoff in een schriftelijke verklaring.

"De biologische landbouw wordt geconfronteerd met dezelfde crisis die we hebben gezien in de conventionele landbouw - consolidatie, industrialisatie, 'wordt groot of ga weg'," zei hij. "Er zullen veel mensen nodig zijn die samenwerken om het op te lossen, maar we moeten allemaal moedig genoeg zijn om te geloven dat we het kunnen."

Bron: APNews


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven