Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Arjen van Buuren:

"Als de nieuwe potstal klaar is, lopen er straks zwartwitte blaarkoppen"

Op de Zenderense es in Borne pachten Arjen en Winny van Buuren een gemengd bedrijf van Stichting Twickel. Ze boeren hier natuurinclusief en (bijna) biologisch en zoeken met hun eiwitrijke teelten naar een goed verdienmodel. Hun werkwijze sluit goed aan bij de zoektocht van het Agro&Food programma van de provincie Overijssel naar het in de praktijk brengen van kringlooplandbouw met een toekomstbestendig verdienmodel.

Gemengd bedrijf
“Stichting Twickel wil meer natuurinclusieve landbouw op het landgoed. Toen deze boerderij vrij kwam, hebben zij ons daarvoor benaderd. Op landgoed De Velhorst in Lochem hebben we een soortgelijk bedrijf. Het is de bedoeling er een gemengd bedrijf van te maken. De helft van de 60 hectare is grasland en bestemd voor de veehouderij. Als de nieuwe potstal klaar is, lopen er straks zwartwitte blaarkoppen; de kleuren van Twickel. Die houden we aan als vleesvee”, vertelt Arjen.

Teelt op basis van afzet
Op het akkerland telen Arjen en Winny eiwitrijke gewassen in gemengde en strokenteelt: koolzaad, SintJans rogge, tarwe, veldbonen, haver, quinoa, silphie, mais, sorghum, spelt en erwten. “Op deze wijze is de plagendruk lager, het werkt opbrengst verhogend en het is goed voor de biodiversiteit. En het staat fraai in het landschap. Via Facebook kregen we daar al diverse reacties van wandelaars op. We telen op basis van afzet. Voor allerlei teelten hebben we afnemers in de korte keten gezocht. Zo krijgen we meer voor onze producten en ontstaat een verdienmodel. We hebben bijvoorbeeld met een Deldense bakker het Twickelbrood ontwikkeld. En met Bierbrouwerij Borne een speciaal bier. Daarom is het van belang een hoog eiwitgehalte in onze granen te hebben. Een ander deel van de oogst houden we beschikbaar voor veevoer. De producten proberen we zoveel mogelijk lokaal te houden en te vermarkten, bijvoorbeeld via de Twickelwinkel. Vooral Winny zorgt voor de acquisitie en de naamsbekendheid", licht Arjen toe.

Biologisch en natuurinclusieve landbouw
“We zijn op de Zenderense es aan het omschakelen naar biologisch. In 2022 is het zover. Daarnaast boeren we natuurinclusief. We gebruiken de natuurlijke omgeving en die integreren we in de bedrijfsvoering. Natuurinclusieve landbouw draagt bij aan de kwaliteit van de natuurlijke omgeving en heeft een positief effect op de biodiversiteit. Door een bouwplan te maken met teelten met een lange bloemboog en bloemrijke akkerranden zorgen de insecten ervoor dat de luizen geen kans krijgen. Nu gebruiken we nog kippen- en varkensmest van een biologische kippen- en varkenshouder. Straks is dat de eigen mest uit de potstal. Dan is de kringloop op het bedrijf volledig gesloten. Dat betekent dat stro, hooi en voer van eigen land komen en dat we de mest van onze koeien weer gebruiken op het land. Ik ben ooit het onderwijs ingerold om opgedane kennis te delen. Ook nu geniet ik er enorm van mijn ervaring door te geven. Dat geeft zoveel positieve energie”, besluit Arjen.

Voor meer informatie: www.zenderensees.nl

Bron: Provincie Overijssel

Publicatiedatum: