Abonneren

Vacatures

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

UWV:

Stijging werkgelegenheid foodretail en webwinkels tijdens coronacrisis

De arbeidsmarkt in de detailhandel is zich aan het herstellen van de coronacrisis. De vraag naar personeel in de detailhandel is in korte tijd snel gestegen. Het aantal banen in de detailhandel was op maart 2021 weer op hetzelfde niveau als voor de coronacrisis, meldt het UWV. Vooral bij winkels in de foodsector, zoals supermarkten en speciaalzaken, groeide het aantal banen met 5% in 2020. Bij webwinkels steeg de werkgelegenheid vorig jaar zelfs sneller dan daarvoor. Winkels in de non-foodsector hadden wel last van de coronacrisis. Tijdens de twee lockdowns gingen hier veel banen verloren.

Foodsector groeide tijdens crisis
De foodsector (bestaande uit supermarkten en voedingsspeciaal-zaken) bleef open en beleefde een goed jaar. Eind 2020 lag het aantal banen ongeveer 5% hoger dan een jaar eerder. Niet alleen voor tijdelijke en oproepkrachten steeg het aantal banen in 2020, ook voor vaste krachten. Tussen december 2020 en april 2021 bleef het aantal banen van werknemers nagenoeg stabiel. Begin 2021 had de food nagenoeg dezelfde omvang als de non-food.

Problemen detailhandel door personeelstekort
Aan het einde van het tweede kwartaal van 2021 was de vraag naar personeel in de detailhandel groter dan de vraag van voor de coronacrisis. Er is vraag naar oproepkrachten zoals weekendkrachten, kassamedewerkers en vakkenvullers. Daarnaast staan werkgevers te springen om specialistische verkoopfuncties, zoals verkopers van keukens en badkamers, verkopers in bouwmarkten, en elektronicawinkels. Ruim 15% van de ondernemers in de detailhandel geeft inmiddels aan problemen te ondervinden door personeelstekorten.

UWV werkt samen met werkgevers die op zoek zijn naar personeel. Zo werkt UWV samen met de FG groep, een groep waaronder meerdere keuken en sanitair winkels vallen. UWV levert kandidaten aan die via een leerwerktraject binnen maand aan de slag gaan als verkoper. Wanneer het leerwerktraject positief verloopt krijgt de kandidaat een aanstelling van zes maanden als junior verkoper. De eerste kandidaten hebben dit proces doorlopen en werken nu met veel plezier bij Keukensale.

Personeelstekort loopt op in 2021
Door het (iets) dalende aanbod van werkzoekenden en de stijgende vraag naar personeel, neemt de spanning op de arbeidsmarkt in de detailhandel toe. Aan het begin van het 3e kwartaal van 2021 ervoer
ruim 15% van de ondernemers in de detailhandel problemen als gevolg van een personeelstekort. Dit is vergelijkbaar met de situatie vóór de coronacrisis (eind 2019). Wel is dit lager dan gemiddeld over
alle sectoren bij elkaar (23%). Veel winkels krijgen de bezetting nog wel (net) rond, maar de sector zelf verwacht dat er in het najaar van 2021 meer problemen kunnen ontstaan als tekorten oplopen. Vooral jongeren en studenten zijn momenteel gewild in de detailhandel. Zij worden vaak flexibel ingezet in de weekenden of op koopavonden.
Daarnaast zijn er specifieke segmenten/beroepen met tekorten, zoals de food, de meer technische verkoopberoepen en monteurs

Grote groei aan banen bij webwinkels
Wat opvalt is de grote groei van het aantal banen bij webwinkels. Tussen begin 2018 en april 2020 groeide de werkgelegenheid bij webwinkels met 1,3% per maand. Maar vanaf mei 2020 lag de maandelijkse banengroei op 2,9%. In totaal groeide het aantal werknemersbanen in de periode 2018 tot eind 2020 met 78%. De banengroei vond plaats bij webwinkels in de food en in de non-foodsector. De oorzaak van deze groei ligt gedeeltelijk aan de coronacrisis. Door de sluiting van niet-essentiële winkels en horeca steeg het aantal online aankopen. Webwinkels zijn onder andere op zoek naar pakketbezorgers, medewerkers klantenservice en magazijnpersoneel.

Klik hier voor de volledige barometer detailhandel

Klik hier voor het artikel over de banengroei bij webwinkels 

Bron: UWV


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven