Legio tegenslagen voor Siciliaanse kastelers

Annus horribilis. Zo vat Vittorio Gona van de Siciliaanse telersvereniging OP Alba Bio het onlangs in de regio afgelopen kasseizoen samen. "Hoe zouden we anders het tuinbouwjaar kunnen samenvatten waarin we boven onszelf zijn uitgestegen en de groente- en fruithelden zijn geworden?”, vraagt hij zich af. "Want nooit eerder waren we in een situatie verzeild geraakt waarin een onophoudelijke serie gebeurtenissen ons voor zo’n ernstige problemen stelde."

Vittorio Gona

Waar heeft Gona het dan precies over? "We zouden kunnen beginnen met het vermelden van het New Delhi-virus bij courgette aan het begin van vorig seizoen. En vervolgens hadden we af te rekenen met ToBRFV. Ook het vinden van arbeidskrachten liep bepaald niet van een leien dakje. En voor dit probleem zie ik eigenlijk twee oorzaken. Ten eerste is er natuurlijk het coronavirus: mensen werden ziek, er waren allerhande beperkingen en er was ook de angst om besmet te raken. Arbeiders zijn een zeldzaam goed geworden in coronatijden. De tweede reden – zonder er al te veel omheen te draaien – is het basisinkomen. Waarom zou je in de kas gaan werken als je een bepaald maandelijks bedrag kunt krijgen dat, ook al is het misschien net genoeg om te overleven, je in staat stelt lekker thuis te blijven of, wie weet, aan te vullen met zwartwerk?”

"En dan zijn er nog de gebruikelijke moeilijkheden die altijd wel weer opduiken, zoals een juiste telersprijs die rekening houdt met de gemaakte kosten en die lokale productie naar waarde schat. De productiekosten zijn precies dit jaar aanzienlijk en onevenredig gestegen door de blokkering van grondstoffen. Zo zijn de kosten voor halffabrikaten van ijzer, plastic, verpakkingen, irrigatiesystemen en transport gestegen. En last, but not least hebben we ook op het einde van het seizoen te kampen gehad met buitengewoon hoge temperaturen van meer dan 45°C gedurende meerdere dagen. De zaailingen hebben die hitte niet overleefd en vruchten die nog aan het rijpen waren zijn heel vlug in verval geraakt."

"Het echte wonder, zo blijkt na het voorbije seizoen, is dat we erin geslaagd zijn om al deze moeilijkheden te overwinnen en hier past dan ook een welgemeend dankwoord aan al onze medewerkers. We zijn erin geslaagd om de contracten met de supermarkten na te komen, maar ook onze verplichtingen tegenover de telers die lid zijn van OP Alba Bio. Het antwoord lag misschien in de ervaring en het vakmanschap, maar dat zou niets waard blijken mochten we niet kunnen voortbouwen op onze reputatie op de markten van half Europa. Nu kijken we weer vooruit, vol vertrouwen en goed voorbereid om een nieuw jaar vol nieuwe uitdagingen aan te vatten."

"We zijn overigens al begonnen met de oogst en afzet van onze meest representatieve producten zoals cherry-tomaten, datterino-tomaten, Marzanino-tomaten en aubergines. De prijzen liggen momenteel iets hoger dan gemiddeld, want de hoeveelheden zijn nog beperkt als gevolg van aanhoudend hoge temperaturen. Onze telers ontvangen op dit moment € 1,70 voor cherry-tomaten, € 2,00 voor datterino-tomaten, € 0,60 voor aubergines, € 0,80 voor courgettes en € 1,20 voor gladde, ronde tomaten", besluit de manager van de Siciliaanse coöperatie.

Voor meer informatie:
O.P. Coop. Alba Bio
Cda Ferranta, SN
97010 Marina di Ragusa (RG) - Italië
Tel: +39 (0)932 239003
info@gruppoalbabio.it
www.gruppoalbabio.it


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven