Abonneren

Vacatures

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

De Lepelaar viert 50-jarig jubileum in kleine kring

Koninklijke onderscheiding voor Jan Schrijver

De Lepelaar in Sint-Maarten bestaat dit jaar op de kop af 50 jaar (1971-2021). Op vrijdag 27 augustus is dit in kleine kring gevierd en heeft oprichter Jan Schrijver een koninklijke onderscheiding ontvangen. Wat een uitbundig feestweekend had moeten worden, werd uiteindelijk (vanwege corona) een bescheiden samenkomst met familieleden en enkele Lepelaar-vrienden van het eerste uur, zo staat in het bericht op de eigen website van De Lepelaar. 

Rechts Inge en Jan Schrijver. Geheel links burgemeester Marjan van Kampen. Foto: Michiel Wijbergh. 

Stichting Demeter kwam met het volgende bericht over het feit dat de scheidend voorzitter van de stichting geridderd is: 

Tijdens een bijeenkomst ter gelegenheid van het 50-jarig bestaan van biodynamische bedrijf de Lepelaar werd Jan Schrijver verrast door burgemeester Marjan van Kampen van de gemeente Schagen waarbij Jan tot ridder in de orde van Oranje Nassau werd verheven voor zijn pionierswerk als biodynamisch boer en voor z’n talrijke bestuurlijke nevenfuncties waaronder het voorzitterschap van Stichting Demeter.

Emeritus hoogleraar Edith Lammerts van Bueren hield op deze bijeenkomst op de boerderij een inspirerende lezing over de unieke rol van de biodynamische landbouw in het bouwen van veerkrachtige systemen onder andere door het gebruik van veld- en compostpreparaten (thema van de lezing was 'Een veerkrachtige aarde'). Hiermee versterk je niet alleen de eigenheid van de gewassen, maar Edith benadrukte ook de rol van het benutten van levenskrachten voor een gezonde mens en aardeontwikkeling.

Klik hier voor de volledige tekst van de lezing.

Op de facebookpagina van de gemeente Schagen staat het volgende bericht: 

Ben je wel eens bij De Lepelaar geweest in ’t Rijpje (Sint Maarten)? Een biologisch dynamisch bedrijf dat 50 jaar bestaat. Jan Schrijver begon hier in 1971 als eerste met natuurlijke teelt van groenteproducten, zonder chemische bestrijdingsmiddelen en kunstmest. Nu heeft hij hiervoor- en voor nog veel meer- een Koninklijke Onderscheiding gekregen. Omdat hij ook onbezoldigd voorzitter is van stichting Demeter (voor toekomstbestendige landbouw en voedselcultuur), opleider voor leerlingen van Aeres Warmonderhof (opleidingsinstituut voor BD landbouw), actief voor de Land- en Tuinbouw Organisatie LTO, de Tuinderskring en in de samenwerking met Bejo Zaden, bestuurslid van BioValley, schrijver van het boek ‘Op weg naar fijnzinnige landbouw’, actief in de Nederlands Hervormde Kerk en PvdA raadslid in gemeente Schagen. Voor al deze verdiensten voor de maatschappij is Jan Schrijver benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau.

Dochter Jorinde Schrijver reageert als volgt op facebook: "En terwijl de lofuitingen vooral naar één persoon gaan, denk dan steeds: zonder de ander was het niet gelukt. Trots op mijn ouders! Het was een bescheiden en zeer geslaagd feestje ter ere van het 50-jarig bestaan van De Lepelaar."

Voor meer informatie:
De Lepelaar
Rijperweg 16A
1744 HK Sint-Maarten
+31 (0)224 563535
info@delepelaar.com 
www.delepelaar.com 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven