Jan Overesch:

"Wij proberen te boeren in harmonie met de natuur"

Op het gemengde bedrijf van Jan Overesch ademt alles de EKO-werkwijze. Van hoe hij met zijn varkens omgaat tot de manier waarop hij de bodem gezond houdt. "Wij proberen te boeren in harmonie met de natuur."

Jan Overesch ziet het zo of zijn varkens goed in hun vel zitten. "Je ziet het in de ogen", zegt Jan. "Als een varken je aankijkt zie je hoe die gestemd is. En als-ie goed eet, in de club blijft en zich niet afzondert ben ik tevreden. Een krul in de staart is trouwens ook altijd een goed teken."

Als EKO-boer zorgt Jan dat zijn varkens een zo goed mogelijk leven hebben. Ze krijgen alle ruimte in de wei en om de twee dagen worden ze 'omgeweid' naar een nieuw stuk met vers gras. En ze krijgen biologisch stro zonder resten gif en kunstmest.

Open en eerlijk
Het mooiste van zijn bedrijf vindt Jan het modderbad voor de varkens. "Dat ligt aan een drukke wandelroute met altijd machtig veel toeschouwers", vertelt hij. "Die genieten dan echt van die varkens die heerlijk liggen te draaien in de modder. Zo zie je maar: blije varkens geven de hele maatschappij een goed gevoel!"

Dat goede gevoel ziet Jan ook terug bij de mensen die zijn boerderij bezoeken. "Ons hek staat altijd open: iedereen kan elke dag ons erf op lopen en kijken hoe wij werken. Wij zijn daar volledig open en eerlijk in. En de bezoekers worden altijd blij van wat ze zien."

Gezonde bodem
Een van de EKO-normen voor de landbouw is dat de bodem gezond wordt gehouden door gewassen af te wisselen. Jan legt uit waarom dat belangrijk is: "Je hebt rooigewassen met een hoge opbrengst waaraan je veel verdient. In mijn geval aardappel. Maar dat vraagt veel van de grond, dat put de bodem uit."

"Daarom wissel ik het af met 'rustgewassen'. Bijvoorbeeld granen en grasklaver. Die geven rust in de bodem, wat ook weer goed is voor het bodemleven. Ieder jaar schuiven de groenten één akker door. En eens in de zes tot acht jaar komen ze weer terug. Zo voorkom je dat er zich ziektes in de grond gaan nestelen, en blijft de bodem in topconditie."

Bron: www.EKO-keurmerk.nl


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven