Telers in Oost-Afrika leren via sms over biologische landbouw

Wanneer boeren afzien van het gebruik van chemische inputs, moeten zij alternatieven krijgen. Deze zijn meestal vrij complex, wat biologische landbouw bijzonder kennisintensief maakt. Daarom gebruikt de FiBL verschillende manieren en middelen om de uitwisseling van kennis voor een succesvolle biologische landbouw over de hele wereld te bevorderen.

Kennis via video
Een veldrobot heeft voor het eerst autonoom suikerbieten geschoffeld in het Zwitserse kanton Thurgau. En FiBL filmmaker Thomas Alföldi was er met zijn videocamera bij. Eerst filmde hij de robot vanuit alle hoeken, stuurde zijn drone omhoog en interviewde vervolgens de boer over zijn het materiaal tot een vijf minuten durende technische video. "Video is een fantastisch medium om de ervaringen van boeren en adviseurs te documenteren", zegt Thomas Alföldi. In de afgelopen tien jaar heeft hij bijna 400 korte films geproduceerd voor het YouTube-kanaal van FiBL. De video's zijn samen tot nu toe 6,5 miljoen keer bekeken. De landbouwkundige filmmaker is ook betrokken bij verschillende EU-projecten buiten Zwitserland. Ten tijde van de coronavirusepidemie heeft hij talloze webinars gegeven waarin hij advies geeft over hoe je met eenvoudige middelen informatieve technische video's kunt maken.

Oost-Afrika: Cursussen via sms
Digitale verspreiding van kennis - een uitgestrekt gebied als Oost-Afrika is voorbestemd voor deze strategie. Veel mensen hebben een mobiele telefoon, en SMS is het meest populaire communicatiemiddel. Het is echter te duur om met een mobiele telefoon online te gaan, en daarom hebben op het platteland maar weinig mensen toegang tot internet. Dus hoe kan kennis over biologische landbouw worden verspreid? "Sms-berichten zijn goedkoop en bereiken veel boeren", zegt Benjamin Gräub, FiBL-projectmanager in Nairobi, de hoofdstad van Kenia. "We ontwikkelen een cursus op basis van tekstberichten die basiskennis over biologische landbouw overbrengt. Onze bedoeling is dat de cursus 5000 mensen bereikt." De cursus is gebaseerd op FiBL's reeds gepubliceerde African Organic Agriculture Training Manual, dat gratis online beschikbaar is. "We zullen ten minste één van de modules van het handboek omzetten in een cursus die bestaat uit 150 tekstberichten". Bovendien is Gräub van plan om binnenkort een app-gebaseerde cursus over biologische landbouw te ontwikkelen, omdat te voorzien is dat internetdata in de toekomst goedkoper zal worden in Afrika.

Bron: FiBL


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.