Bezoekers maken kennis met veredeling van zaadvaste gewassen

Wat zijn zaadvaste gewassen? Waarom zijn die belangrijk? Waarom heeft coöperatie Odin een eigen boerderij waar zaadvaste gewassen veredeld en vermeerderd worden? De meer dan 70 bezoekers die Teun, Gineke en Edwin op 8 en 21 augustus ontvingen waren blij verrast met hun kennismaking met De Beersche Hoeve en de inzet van de Odin boerderij voor zaadvaste gewassen.

Smaak, vitaliteit en ziektetolerantie
Teun Luijten en Gineke de Graaf vertelden over hoe slechts een paar internationale zaadbedrijven op een kunstmatige manier F1-hybride zaad produceren dat bijna door alle boeren gebruikt wordt. Dit zaad levert uniforme gewassen op, die goed aangepast zijn voor grootschalige, mechanische teelt. Bij de veredeling van deze F1-hybriden wordt veel minder gelet op vitaliteit, smaak en tolerantie voor ziekten en plagen. Daarbij komt dat er patenten op deze gewassen zitten en boeren er niet zelf verder mee kunnen veredelen, zoals ze dat vroeger wel deden, toen bijna ieder dorp zijn eigen groenterassen had.

Onafhankelijke boeren
Odin vindt het belangrijk dat boeren onafhankelijk kunnen zijn van de internationale zaadleveranciers en dat in winkels weer een grote diversiteit aan pure, smaakvolle en vitale groenten te vinden is. Daarom is coöperatie Odin in 2016 begonnen met De Beersche Hoeve, op landgoed Baest bij Oostelbeers in Noord-Brabant. Op de boerderij worden groenten ‘veredeld’, dat wil zeggen dat volgens methodes die passen bij de biologische landbouw nieuwe rassen groenten worden ontwikkeld. Ook wordt zaad van zaadvaste gewassen ‘vermeerderd’, wat inhoudt dat de gewassen geteeld worden om grote hoeveelheden zaden te oogsten voor de verkoop.

Stijgende verkoop zaadvast
Edwin Nuijten nam de bezoekers mee naar de akkers om als voorbeeld de veredeling van zaadvaste pompoenen en de vermeerdering van stokbonen te laten zien, waar later in het jaar het zaad van geoogst wordt. Het zaad dat De Beersche Hoeve produceert gaat naar het Duitse zaadbedrijf Bingenheimer Saatgut, waar het geschoond en getest wordt op kwaliteit, samen met het zaad van andere leveranciers, en verkocht wordt aan boeren en hobbytuinders. Volgens Edwin is de vraag naar zaad bij Bingenheimer Saatgut de afgelopen jaren met maar liefst 65% per jaar gestegen, wat aantoont dat steeds meer mensen het belang van zaadvaste gewassen inzien.

Blije bezoekers
Het applaus na afloop van de excursie op 21 augustus deed de Odin boeren goed. Een bezoeker: “Ik word hier helemaal blij van. Hier wordt prachtig werk verricht.”

Voor meer informatie: www.odin.nl


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven