De blauwe bessenteelt in Peru is een relatief recent gegeven. De export begon in 2015/2016 met 12.951 ton en vijf seizoenen later werden er al 12 keer zo veel blauwe bessen naar het buitenland verzonden (162.459 ton). Peru werd daarmee meteen ook de belangrijkste leverancier ter wereld van dit zachtfruit. En de groei blijft aanhouden, zo meldde Daniel Bustamante Canny, voorzitter van de Vereniging van Blauwe Bessentelers van Peru (Proarándanos) tijdens de opening van de International Blueberry Organization Summit 2021. Hij verwacht dat de Peruaanse export van blauwe bessen met 30% zal toenemen in 2021/2022 tot een totaal van 211.200 ton.
Hij benadrukte ook de toename van het aandeel van het biologische product in de export, dat vorig seizoen 4% bedroeg (6.500 ton) en in 2021/2022 naar verwachting 9% van het totaal (19.000 ton) zal vertegenwoordigen. In hoeveelheid is dat bijna drie keer zoveel.
"We verwachten dat de export van biologische blauwe bessen in de komende 5 jaar aan hetzelfde tempo zal groeien als de teelt, dat wil zeggen dat tussen de 10% en 15% van de totale opbrengst en export biologisch zal zijn", aldus Daniel Bustamante.
Bestemmingsmarkten
De Verenigde Staten zullen de belangrijkste bestemming blijven voor Peruaanse blauwe bessen, met een aandeel van 50,7% van de totale export. Met 86.379 ton was de Amerikaanse bijdrage vorig seizoen evenwel nog iets hoger (52,9%).
31,6% van de Peruaanse blauwe bessen zal dit seizoen naar Europa geëxporteerd worden (34,7% vorig seizoen). China zal zijn vraag verdubbelen (van 15.919 ton vorig seizoen naar 32.736 ton komend seizoen), waardoor het Chinese aandeel in de export ook flink stijgt (van 9,7% naar 15,5%).
"De toename van de verzendingen naar China is te danken aan de nieuwe variëteiten van blauwe bessen die in ons land zijn geïntroduceerd en die de aandacht trekken in die markt omdat ze de lange transittijd beter doorstaan", zei Daniel Bustamante.
De voorzitter van de vereniging zei dat de Peruaanse blauwe bes dit seizoen misschien ook toegang zal krijgen tot de Indiase markt. Daarnaast is de Nationale Dienst voor Agrarische Gezondheid (Senasa) met onder meer Japan, Zuid-Korea, Indonesië en Vietnam aan het onderhandelen om ook die markten te openen.
Een blik op de toekomst
Daniel Bustamante zei nog dat de groei die de afgelopen jaren is doorgemaakt zeer hoog was en dat die dynamiek de komende jaren licht zou kunnen afnemen, afhankelijk van enkele factoren zoals wettelijke omkadering en beleidszekerheid. "Voorlopig zal er een lichte daling van het groeitempo plaatsvinden. We zullen moeten afwachten wat er de komende jaren gebeurt op politiek gebied."
Bron: agraria.pe