Dit jaar ook biologische zoete aardappelen uit Portugal bij East4Fresh

"Vraag vanuit Duitse retail naar jaarrond Bellevue-zoete aardappelen"

Tholen - Bij East4Fresh staat het Portugese zoete aardappelseizoen weer in de startblokken. Vanaf de tweede week van september zal het bedrijf hoofdzakelijk supermarktklanten in Duitsland en Oostenrijk voorzien van de Portugese oogst. "We werken met het oranjevlezige ras Bellevue, dat gekenmerkt wordt door de mooie heldere schil. Als wij hiermee starten in september, verdubbelt de omzet van onze klanten vaak", vertelt Helien Verhagen.

East4Fresh heeft dit jaar opnieuw zo'n 160 hectare zoete aardappelen aangeplant, maar vanwege het mindere weer ligt de productie dit jaar een stuk lager. "Zoete aardappelen gedijen het beste in een vrij warm klimaat en in Zuid-Europa zijn de temperaturen laag geweest en ook was er veel wind. Daardoor hebben we minder volume beschikbaar dan vorig jaar", vertelt Helien.

Biologisch
Nieuw dit jaar is dat het bedrijf het assortiment heeft uitgebreid met biologische zoete aardappelen. "Het bewustzijn rond het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen wordt steeds groter, om die reden hebben we ook met de conventionele teelt al een zero pesticide-beleid. De biologische aanplant was een logische volgende stap. Er is een goede vraag naar biologische zoete aardappelen. De opbrengst ligt vaak wat lager, waardoor het prijsniveau ook wat hoger is", aldus Helien.

De Portugese zoete aardappelen, die in een gebied tegen de Algarve aan worden geteeld, onderscheiden zich daarnaast met het IGP-keurmerk vanwege de beschermde oorsprongsbenaming. "Verder staan de Portugese zoete aardappelen garant voor voedselveiligheid en continuïteit in kwaliteit. Dat is toch van een andere orde dan bijvoorbeeld de Egyptische zoete aardappelen, die de ene week fantastisch zijn, maar de andere week nogal wat mankementen vertonen. Met onze Portugese zoete aardappelen hebben we geen afkeur. Voor het geval dat we product moeten bijkopen, gebruiken we daarom ook altijd onze zelfontwikkelde oogstmachines om bijvoorbeeld schilschade te beperken."

Jaarrond vraag naar Bellevue
East4Fresh voorziet de retailers in elke gewenste verpakking, zoals EPS, maar ziet de laatste tijd vooral vraag naar de plasticvrije kartonnen 750 grams-retailverpakking met 3 à 4 middelgrote zoete aardappels op een schaaltje. "Zo mogen we één van de vooraanstaande Duitse supermarkten voorzien van kleinverpakkingen onder eigen merk. Zij willen graag dat we dit assortiment jaarrond aanbieden met zoete aardappelen van het ras Bellevue. We zijn in voorbereiding met onder meer Zuid-Afrikaanse telers om deze vraag in te vullen", aldus Helien. 

De vooruitzichten voor het Portugese seizoen zijn volgens haar goed. "Momenteel zijn de Zuid-Afrikaanse zoete aardappelen in trek. De Noord-Amerikaanse liggen er grotendeels uit en kunnen al even niet meer de kwaliteit waarborgen. Bovendien zijn de Amerikaanse zoete aardappelen vrij dof van schil en zien er zodoende minder appetijtelijk uit dan de Bellevue. Al met al zien we het seizoen met vertrouwen tegemoet. Met name de Duitsers zijn wild van ons product. De afgelopen jaren groeide de consumptie van zoete aardappelen minstens met 25%, vorig jaar lag dat percentage nog hoger en die lijn hopen we dit seizoen voort te zetten."

Voor meer informatie:
Helien Verhagen
East4Fresh
+31 (0)6 83 24 46 61
helien@east4fresh.nl 
www.east4fresh.nl 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven