Tholen - Het bio-perenseizoen bij Elshof Organic Fruit is begonnen. Robert Elshof verwacht een oogstreductie van gemiddeld 15 tot 20% in de peren. Ook sluit hij problemen in de bewaring op voorhand zeker niet uit. "Het seizoen zou zomaar eens heel kort kunnen worden," zo geeft hij aan. "Waarschijnlijk zitten er partijen bij die heel snel weg moeten."
Robert vertelt dat het voorjaar al niet veel goeds beloofde. "Het begon al met een dramatisch voorjaar, de omstandigheden hierin waren heel slecht voor de bloesem. Toen al konden we niet anders dan concluderen dat dit tot een oogstreductie zou leiden."
Slapeloze nachten
Hij spreekt over een zwaar seizoen. "Na een dynamische zomer hebben we een stuk kleinere oogst. De aanloop hiernaartoe heeft zeker voor slapeloze nachten gezorgd. Het was een super zwaar seizoen. Met name voor de biologische telers was het enorm lastig om de peren vrij te houden van ziektes. Vorige week heb ik wat bedrijven bezocht en alle telers gaven aan dat dit een erg stressvol jaar was. Schurft was een groot probleem. En veel water stimuleert de groei van de planten extra, wat het heel uitdagend maakte." Robert verwacht een oogstreductie van 15 tot 20% per bedrijf. "Er zijn ook wat bedrijven bijgekomen dit jaar, dit zorgt voor wat compensatie in de totale opbrengst."
"Uiterst alert zijn in de bewaring"
Over de gehele linie verwacht Robert heel goede prijzen. "Overal in Europa kampen de telers met dezelfde problemen. Ik verwacht hoge prijzen, maar het risico dat het product overstuur gaat raken is ook heel hoog. Het seizoen zou wel eens heel kort kunnen worden. De marktverwachting is heel gunstig, maar essentieel hiervoor is hoe het product het gaat doen in de bewaring. We moeten hierin uiterst alert zijn. In bio kunnen we immers niks doen aan vruchtrot. De handel ziet er goed uit. We zijn volop afspraken aan het maken met de klanten. Hierbij willen we eerst onze trouwe klanten van voldoende aanvoer voorzien."
Ook resistente rassen vallen door de mand
In een situatie als dit komt het gesprek al snel uit op de ontwikkelingen in de veredeling. "Conference blijft met een aandeel van zo’n 95% veruit het belangrijkste ras. Andere rassen zijn echt bijrassen. Er zijn zeker wel ontwikkelingen gaande in de veredeling. Ook veelbelovende rassen in resistentie vallen deze zomer door de mand. Hieruit blijkt eens te meer hoe moeilijk het is om de teelt nog duurzamer te maken. Er is geen enkel ras dat 100% ongevoelig is voor plagen en schimmels. Daar komt bij dat het Nederlandse klimaat nu eenmaal wispelturig is. Na twee heel droge zomers volgde nu een extreem natte zomer. De telers zijn overgeleverd aan de grillen van het weer. Soms is dat heel leuk en uitdagend, nu is dat heel frustrerend. Voor alle fruittelers was dit een stressvolle zomer."
Robert wijst hierbij ook op de rol van de retail en de consument. "Dit alles heeft ook te maken met de marktwerking. Consumenten kiezen op dit moment voor traditionele rassen. Zelf zien we ook al jaren hoe lastig het is om een nieuw ras of merk goed te positioneren. We hebben in 2015 het bio-appelmerk BelleBio in de markt gezet. Hier hebben we gelukkig een succes van kunnen maken, maar hiervoor heb je echt een lange adem nodig. Ook is het zo dat het bij nieuwe rassen ontbreekt aan ervaring. Het is te hopen dat we op technisch gebied oplossingen kunnen vinden. Ook zijn er proeven gaande met overkappingen."
Verder dan biologisch
Hij vertelt dat de bio-telers ernaar streven om 'het duurzaamste alternatief' te bieden. "Partijen in de sector onderschatten hoe intensief wij bezig zijn om nog verder te gaan dan de eisen die vanuit de bio-regelgeving al gesteld worden. We doen er alles aan om als groep een hoger rendement te realiseren."
Er is momenteel volop aandacht voor de bodem, daar kan ook Robert niet omheen. "Iedere fruitteler weet dat de bodem heel belangrijk is. Ik zit zelf in een projectgroep Bodemleven. Dit is één van de initiatieven die ik onderneem om dit heel ingewikkelde beroep te kunnen uitoefenen. Alle deelnemers hebben een nulmeting gedaan eerder dit jaar. Het doel is dat de resultaten bij iedereen beter zijn in de herfst. Dit toont aan dat we nog verder willen gaan dan duurzaam. Alles draait erom dat we de bodem over 10 jaar en 100 jaar nog beter achterlaten. Hiermee verbeter je de weerbaarheid en gaat het rendement omhoog. Dit klinkt idealistisch, maar is enorm belangrijk."
Afhakende nieuwkomers?
Dat er nog volop werk aan de winkel is, erkent hij meteen. "Wij komen er iedere keer weer achter hoe weinig we nog weten. Er is nog een enorme vraag naar biologisch en steeds meer aandacht voor de bodem en gezonde voeding. Kijk alleen maar naar de EU-ambities. Met een jaar als dit zetten we weer twee stappen terug. Ik kan me voorstellen dat telers die dit jaar met biologisch begonnen zijn, meteen weer afhaken."
Ook Robert heeft wat nieuwkomers mogen verwelkomen, maar verwacht dat zij gewoon door zullen gaan. "Dit jaar was ik soms meer psycholoog. Er zijn telers bij die dag en nacht hebben gewerkt. Het is gewoon verschrikkelijk moeilijk om het onder deze omstandigheden goed te doen. Wat dat betreft is het sociale aspect zo belangrijk, met elkaar in gesprek gaan en gezamenlijk het probleem dragen. Klanten hebben er gelukkig ook begrip voor dat het niet altijd lukt."
Voor meer informatie:
Robert Elshof
Elshof Organic Fruit
8251 RX Dronten
+31 (0)321 312719
[email protected]
www.elshoforganicfruit.com