Dier&Recht verliest kort geding, maar zuivelcampagne gaat door

Rechtbank Amsterdam behandelde gisteren het spoed kort geding dat boerenorganisatie Agractie indiende tegen Dier&Recht. De agrarische actiegroep protesteerde tegen een uiting van de campagne Stoppen met Zuivel waarmee Dier&Recht consumenten oproept om geen zuivel meer te consumeren, daarbij wijzend op het verborgen dierenleed achter zuivel.

Postercampagne tegen zuivel
De boodschap van Dier&Recht wordt onder meer uitgedragen via een postercampagne in de publieke ruimte. Eén van de drie ontwerpen toont een afbeelding van een kalfje in een kruiwagen met de tekst: “Zuivel veroorzaakt ernstig dierenleed. Kalfjes worden direct na de geboorte weggehaald bij hun moeder."

Agractie betwist niet dat kalfjes direct na de geboorte worden verwijderd van hun moeder, maar bestempelde deze specifieke uitlating als onrechtmatig omdat daarin gesproken wordt van ‘ernstig' dierenleed. Dier&Recht beriep zich tijdens de zaak op diverse wetenschappelijke onderzoeken die aantonen dat het scheiden van koeien en kalfjes wel degelijk leed veroorzaakt. Zo krijgt het scheiden van kalf en koe in een recent onderzoek van Wageningen University & Research nog de ernstigste ongerief-score.

Uitspraak rechter
De rechter oordeelde echter: “Aantasting van dierenwelzijn, ongerief en zelfs leed kan mogelijk voorkomen worden door koe en kalf later te scheiden. Maar dat sprake is van 'ernstig' leed zoals Dier&Recht in de betreffende uiting stelt, is echter niet aannemelijk.”

"Eindelijk een rechter die uitspreekt dat dierhouders niet zómaar aan de schandpaal kunnen worden genageld! Een precedent dat recht doet aan de gevoelens van duizenden dierhouders, dat we niet ongestraft kunnen worden neergezet als 'ernstige dierenmishandelaars'", reageerde Agractie op de uitspraak.

Wanneer is dierenleed ‘ernstig’ genoeg?
Dier&Recht-directeur Frederieke Schouten: “Het is ronduit teleurstellend dat de rechter alleen wilde kijken naar het moment dat het kalf bij de moeder wordt weggehaald en de vraag of dit 'ernstig' genoemd kan worden. De rechtbank gaat hiermee voorbij aan het leed dat onlosmakelijk verbonden is met het opgroeien zonder moeder. Dat veroorzaakt, samen met de sociale isolatie, aantoonbaar gedragsproblemen bij kalfjes. De jonge dieren kunnen slechter omgaan met stress en krijgen sneller last van gezondheidsproblemen zoals diarree. Bovendien is het sterftecijfer onder deze dieren hoger."

Hoger beroep
Dier&Recht overweegt een hoger beroep maar geeft in de tussentijd gehoor aan het vonnis. Uitsluitend de door Agractie betwiste uiting wordt daarbij verwijderd. De twee andere posters, alsmede de website en de animatie, blijven zichtbaar. De campagne wordt zeer waarschijnlijk verlengd.

Bron: Dier&Recht, Agractie


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven