Abonneren

Vacatures

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Proef bio-grondteelt zoete puntpaprika:

"Steeds meer balans in beschikbare elementen die wortels kunnen opnemen"

De proef met twee rassen biologisch geteelde zoete puntpaprika’s in de vollegrond loopt inmiddels al ruim een halfjaar in de innovatiekas van Van der Knaap Groep. De vruchten groeien steeds makkelijker, zo deelt de substraatproducent in een update.

In deze proef wordt geteeld volgens de gebruikelijke biologische teeltwijze. Wanneer het gewas daar echter behoefte aan heeft, wordt biologische Ca(NO3)2 toegevoegd. Voedingsbron verschuift
Gaandeweg verschuift de voedingsbron voor de wortels. De grootste mineralisatie vanuit de compost heeft inmiddels plaatsgevonden. Dit is ook te zien aan de daling van de EC in de bodem. Juist nu wordt steeds meer nitraatstikstof met een lage EC, afkomstig uit de bioreactor, aangeboden aan de planten.

Proefverloop
De plantsapanalyses laten zien dat er steeds meer balans komt in de beschikbare elementen die de wortels kunnen opnemen. Tevens vindt er door de milde zomer van dit jaar een goed transport van elementen plaats tussen het oude en het nieuwe jong ontwikkelde blad. De planten ondervinden weinig stress. Daarnaast kunnen de onderzoekers goed sturen op het vochtdeficiet.

Het voedingswater wordt minder via de regenleiding en meer via de druppelaars toegediend. Hierbij zijn de vochtsensoren, die op verschillende diepten in de grond zijn geplaatst, een belangrijk hulpmiddel in de gietstrategie.

De zetting kan, evenals in de conventionele biologische teelt, nog verder verbeterd worden. Daarvoor streven de onderzoekers naar een nachttemperatuur van 18°C. De vruchten ontwikkelen zich desondanks goed; ze zijn zwaar en groeien goed.

Proef bezoeken
Het met eigen ogen bekijken van de proef kan. Neem voor een afspraak of meer informatie contact met Van der Knaap Groep op via rd@vanderknaap.info 

Voor meer informatie:
Van der Knaap Groep
+31 174 296606
vdk@vanderknaap.info
www.vanderknaap.info


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven