Aantal nieuwe webshops groeit hard: veel voeding, maar ook bonsaibomen

Door corona shoppen consumenten massaal online. Het resulteert in een flinke stijging van het aantal webshops in Nederland. Vorig jaar werd al een recordaantal van 13.675 nieuwe webwinkels geregistreerd bij de Kamer van Koophandel.  

In 2021 zet deze trend moeiteloos door. Uit cijfers van BoldData blijkt dat dit jaar maar liefst 10.340 Nederlanders zich inschreven bij de KvK als ‘webwinkel’: een stijging van 17%. Nooit eerder steeg het aantal webwinkels zo hard in de eerste twee kwartalen van een jaar. 79% hiervan zijn eenpitters. 

Het aantal webshops in voeding groeide in 2021 het snelst, met 39% van 4660 naar 6500. Daarbij gaat het van kaas en macarons tot het met een paar klikken kopen van aardappelen.

De webshop van Groentehal Oosterik werd een succes. ADN sprak ondernemer Martijn Oosterik erover. Lees zijn verhaal hier.

Verder groeit ook het aantal webshops voor huis- en tuinartikelen hard met 34%. Daarbij kwam BoldData onder meer bonsaibomen en zelfs complete mierenboerderijen (!) tegen. Verder is bekend dat ook de nodige bloemen- en plantentelers de afgelopen tijd een webshop openden. Met de bestellingen ging het soms zo hard dat webshops al snel weer uit hun jasje groeiden.

Nog eens 55.699 bedrijven met een webshop
In 10 jaar tijd is het aantal als webshop geregistreerde bedrijven met 350% gegroeid. Van 13.465 in 2011 naar 72.690 op dit moment. Volgens Daan Wolff van BoldData is het aantal Nederlandse webshops zelfs nog een stuk hoger dan wordt aangegeven in het handelsregister. “Er zijn ook bedrijven die in het handelsregister niet geregistreerd zijn als webshop, maar die wel een webshop hebben. 55.699 in totaal. Dit zijn vooral eigenaren van een fysieke winkel die hun producten ook online verkopen. Maar we zien ook fabrikanten, groothandels en zakelijke dienstverleners met een online betaaloplossing voor hun klanten.”

Bron: BoldData


Publicatiedatum:
© /Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven