Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Een eigen koffie voor de Peruaanse Floremilda

Tholen – Floremilda Baca Ramirez. Deze naam prijkt op de Peruaanse bio-koffie die bij Growing Green Coffee elke week vers wordt gebrand. "In Peru mogen vrouwen over het algemeen alleen helpen bij het sorteren van de koffiebonen. Floremilda is de eerste vrouw in Peru die de koffie haar eigen naam heeft kunnen geven. Ze is lid van Jumark en met hun Mujeres-programma hebben zij gewerkt aan het verbeteren van het levensonderhoud en de erkenning van vrouwelijke koffieproducenten", vertelt Frans Erdmann.

Floremilda

Frans is één van de twaalf Europese biologische koffiebranders die samen willen zorgen voor een eerlijkere verdeling van het geld dat met de teelt en verkoop van koffiebonen verdiend wordt. "De grote koffiehandelaren willen de koffiebonen voor een zo laag mogelijke prijs verhandelen. Je komt echt schrijnende gevallen tegen, waarbij de koffieboer bijvoorbeeld maar 43 cent voor een kilo bonen krijgt. Onze coöperatie geeft de koffieboeren minimaal 50 cent per kilo boven de Fairtrade prijs. Deze extra opbrengst investeren zij vervolgens in de verbetering van hun plantage, wat jaarlijks voor een hogere opbrengst zorgt. En het biedt ze zelfs de mogelijkheid om hun kinderen naar school te sturen", aldus Frans.

Hij is een half jaar geleden begonnen met Growing Green Coffee. "Het geeft echt veel voldoening om op deze manier te werk te gaan. We helpen de koffieboeren vooruit. Het is een feest om die mensen zo blij te zien." Hij biedt single estate koffie, blends en groene koffie aan uit onder meer Colombia, Ethiopië, Sumatra, China, Peru, India, Nicaragua en Guatemala.

Alles gebeurt op basis van direct trade. Frans geeft aan dat er bewust voor gekozen is om dit in coöperatievorm te doen. "Dat is veel handiger. Nu kunnen we het transport en dergelijke gezamenlijk regelen."

Plantage Wahana Estate in Sumatra

Achter elke koffie en blend zit een bijzonder verhaal, vertelt Frans. Uit Colombia komt bijvoorbeeld de groene koffie 'Women's Power' van Asociación de Mujeres Cafetera Plan Mil (zie foto hieronder). Veel van de vrouwen die lid zijn van deze coöperatie zijn alleenstaande moeders en kwamen in de subregio Serranía del Perijá aan als vluchtelingen die door geweld waren ontheemd. Dankzij de coöperatie en haar partners zijn ze vandaag de dag koffietelers die gebruik maken van geavanceerde landbouw- en verwerkingstechnieken. "Ze produceren hiermee een uitstekende gewassen koffie."

Frans verkoopt de koffie direct in de koffiebranderij, via de website en op de zaterdagmarkt in Almere. "Ook zien we veel potentie in business-to-business. Deze kwaliteitskoffie's zijn zowel voor thuis als op het werk geschikt."

Voor meer informatie:
Frans Erdmann
Growing Green Coffee
Bolderweg 52
1332 AW Almere
06 13434872
info@biospirits.nl 
www.growinggreencoffee.nl