Nadat in Peru het als biologisch gecertificeerde of zich in transitie bevindende areaal gedaald was in 2019, toen slechts 394.152 hectare werd geregistreerd tegenover 524.854 hectare in 2018, is het Zuid-Amerikaanse land in 2020 weer opgeklommen tot boven het niveau van 2018. Er werd immers een groei van 41,9% gerealiseerd tot 559.448 hectare, zo meldt Pedro Molina, directeur van het Subdirectoraat Biologische Teelt van de Dienst voor Agrarische Gezondheid en Kwaliteit (Senasa).
Molina geeft mee dat vorig jaar 107.003 telers een biologische certificering hadden, terwijl het jaar ervoor slechts 80.000 telers waren geregistreerd. "Deze 107.003 telers werken via 982 operatoren die gecertificeerd zijn door de daartoe door Senasa gemachtigde instellingen. Van deze 982 telers zijn 90% een samenwerking tussen enkele kleine telers die in de meeste gevallen elk afzonderlijk minder dan 1 hectare bezitten", vervolgt hij.
90% van Peru's biologische teelt is bestemd voor export. De Peruaanse export van gecertificeerde biologische producten bedroeg in 2019 € 352.432.886.
De belangrijkste in Peru als biologisch gecertificeerde gewassen zijn bananen (6.856 telers, 6.936 hectare en 85 operatoren) en kastanjes (350 telers, 210.609 hectare en 4 operatoren). Maar andere gewassen zoals blauwe bessen en gember worden steeds belangrijker.
Exportpotentieel
In 2020 had Peru al 642 hectare voor de biologische teelt van blauwe bessen (286 hectare was gecertificeerd en 356 hectare bevond zich in transitie). In dit segment waren 2 certificatie-instellingen en 9 operatoren actief.
De export van biologische blauwe bessen bedroeg vorig jaar
€ 26.563.405 en 4.108 ton, wat een enorme stijging van 4.430% in waarde en 2.936% in volume inhoudt vergeleken met de € 586.406 en 135 ton van 2019. Blauwe bessen waren in 2020 goed voor 13% van de biologische fruitexport van Peru.
De belangrijkste markt voor Peruaanse biologische blauwe bessen zijn de Verenigde Staten. In 2020 werd 3.990.138 kilo voor
€ 26.093.525 geëxporteerd naar de VS, tegenover 130.545 kilo voor
€ 550.386 in 2019. Daarna volgen de Europese Unie en Azië.
Voor gember bedroeg het biologische areaal vorig jaar 4.595 hectare (1.629 hectare gecertificeerd en 2.983 hectare in transitie). In dit segment waren 2 certificatie-instellingen en 9 operatoren actief.
De export van biologische gember bedroeg vorig jaar € 59.388.613 en 32.379 ton, wat een stijging van 187,6% in waarde en 142% in volume inhoudt tegenover de € 20.649.360 en 13.388 ton van 2019. Gember was goed voor 13% van de biologische groente-export van Peru.
De belangrijkste bestemmingen voor Peruaanse biologische gember in 2020 waren Europa, de Verenigde Staten en Canada.
Bron: agraria.pe