Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Dit geeft ons tijd om uitgebreid met de retail in gesprek te gaan"

Toezicht en handhaving verkooppunten bio-producten uitgesteld

Tholen - Het ministerie van LNV heeft tot 1 februari 2022 uitstel gegeven aan supermarktketens en verkooppunten om zich aan te melden voor certificering. Na aanmelding zal, in overleg met Skal, vervolgens een individueel implementatietraject worden opgestart. "Dit geeft ons de tijd om uitgebreid met de retail in gesprek te gaan. Ook zien we de nodige ruimte voor verbetering qua praktische uitvoering", vertelt Thomas Schara, die als Manager Team Kennis & Innovatie bij Bionext zeer nauw betrokken was bij de lobby vanuit Bionext en de Europese zusterorganisaties.

De komende maanden zal Bionext aanvullend aan het ministerie en Skal ondersteuning gaan bieden in de gesprekken met de retail. "Dit met als doel om ze over te halen om zich toch te laten certificeren. Ook zullen wij ons blijven inzetten om de kosten en administratieve lasten voor alle verkooppunten zo veel mogelijk te beperken en pleiten we voor een ruimere definitie van de term 'verpakt'."

Thomas Schara

Hij geeft aan erg blij te zijn dat vanuit het ministerie van LNV zo snel gehandeld is. "We hebben op 26 juli een brandbrief gestuurd naar het ministerie en kregen op 10 augustus al een reactie terug. Dat is echt bijzonder snel en toont voor ons aan dat we als biologische branche zeker serieus genomen worden. We willen de komende jaren heel hard gaan groeien met biologisch en de certificeringsplicht in de huidige vorm kan er juist voor zorgen dat aan de handrem getrokken wordt. Daarom is het zo belangrijk dat we dankzij dit uitstel extra tijd hebben gekregen en we hopen de komende maanden de nodige stappen in de goede richting te kunnen zetten."

Voortrajact
In 2018 werd bij de invoering van de nieuwe EU verordening duidelijk dat winkels die onverpakte producten verkopen of bereidingsactiviteiten uitvoeren (bijvoorbeeld kaas snijden of brood bakken) gecertificeerd moeten gaan worden. In november 2019 is Nederland er na een kritische audit van de Europese Commissie, op gewezen dat onder de huidige Europese verordeningen uit 2007 en 2008 in principe alle verkooppunten die bio-producten verkopen al gecontroleerd zouden moeten worden. Daarop is een lijvig rapport bij het ministerie van LNV weggelegd en Skal is in april 2020 begonnen met de implementatie hiervan door de verkooppunten hierover te informeren. De aanmelding voor certificering van winkels is in december 2020 open gezet via de website van Skal.

Tijd voor gesprekken met retail
Thomas vertelt dat er vanuit supermarkten nog niet veel animo is voor deze certificering. "De meeste supermarkten hebben vooralsnog aangegeven niet open te staan om zich te laten certificeren. Daardoor zal het voor hen niet meer mogelijk zijn om onverpakte bio-producten te verkopen of biologische producten in de winkel te bereiden. Dit kan enorme gevolgen hebben voor toeleveranciers en boeren, zo worden er bestellingen afgezegd en bepaalde productlijnen stopgezet. In juni gaf Skal in gesprek met de verkooppunten aan dat ze per 1 september 2021 daadwerkelijk zouden gaan handhaven. Daarop werden al diverse contracten opgezegd met toeleveranciers. Nu de invoering uitgesteld is willen we de komende tijd uitgebreid met de retail in gesprek gaan om hen nog beter op de hoogte te stellen van de meerwaarde van biologisch en hen van het nut en de noodzaak van controle en certificering te overtuigen."

Wat onverpakte bio-broden in Biowinkel Gouda.

Voorkeur voor risicogerichte certificeringsplicht
Bionext is (samen met de onderliggende verenigingen) al sinds het begin van dit proces bezig om de introductie van de winkelcertificering zo goed als mogelijk te beïnvloeden. Thomas: "We zijn zeker voor een certificeringsplicht, maar dit moet risicogericht zijn en de kosten en administratieve lasten moeten zoveel mogelijk beperkt worden. We bekijken ook wat de mogelijke ruimte is bij de implementatie van de regelgeving. Zo pleiten we er voor om de certificeringsplicht bijvoorbeeld bij het hoofdkantoor of het distributiecentrum neer te leggen en niet bij alle individuele verkooppunten."

En zoals eerder genoemd hoopt de ketenorganisatie ook dat er ruimer gekeken zal worden naar het begrip 'verpakte producten', zodat duurzame verpakkingsoplossingen zoals 'natural branding' en de banderol niet vervangen worden door minder duurzame opties.

Rectificatie

In het Biojournaal van gisteren (16-08) werd Thomas Schara (Manager Kennis & Innovatie) geïnterviewd over de certificeringseringsplicht van verkooppunten van biologische producten. In de kop van het stuk staat: invoering certificeringsplicht verkooppunten bio-producten uitgesteld. Bionext wil dit graag rectificeren want het toezicht en de handhaving bij niet gecertificeerde verkooppunten wordt uitgesteld en niet de certificeringsplicht. Daarnaast kunnen verkooppunten zich ook na 1 februari blijven aanmelden voor certificering.

Voor meer informatie:
Thomas Schara
Bionext
Nieuwe Kazernelaan 2 D42
6711 JC Ede
06 30270874
schara@bionext.nl 
www.bionext.nl