Ondanks stijgend tekort aan arbeid en productiemiddelen

Ondernemersvertrouwen Nederland in de lift

Het ondernemersvertrouwen in Nederland aan het begin van het derde kwartaal van 2021 is verder toegenomen en bereikt het hoogste niveau sinds het begin van de meting in 2008. Met name binnen de horeca nam het ondernemersvertrouwen fors toe. Ook in alle andere bedrijfstakken waren ondernemers optimistischer gestemd, behalve in de bouwnijverheid.

Dit melden het CBS, KVK, het Economisch Instituut voor de Bouw, MKB-Nederland en VNO-NCW op basis van de Conjunctuurenquête Nederland. De gegevens voor dit onderzoek zijn begin juli 2021 verzameld.

Arbeidstekorten en productiemiddelentekort in land- en tuinbouw
Specifiek over de land- en tuinbouw geeft men geen cijfers. Wel worden hier belemmeringen gesignaleerd. T.o.v. de jaren 2012-2020 valt op dat in de sector 'landbouw, bosbouw en visserij' ruim twee keer zoveel bedrijven tekort aan arbeidskrachten heeft, net als aan productiemiddelen. De investeringsverwachtingen in de bedrijfstak 'landbouw, bosbouw en visserij' is toegenomen t.o.v. het tweede kwartaal dit jaar. Ruim 5% meer bedrijven verwacht meer te investeren dan in het tweede kwartaal. 

Bekijk hier alle cijfers.

Bron: KVK


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven