Combinatie biologisch en robotmelken vereist de juiste strategie

Als biologisch boer wil je zo veel mogelijk weiden, maar hoe combineer je dat nu met robot melken? Het Bioteam van Agrifirm deelt een aantal tips.
 
Kies de juiste strategie
De beweidingsstrategie die je kiest is afhankelijk van je doelstelling. Bij een hoge opname van vers gras hoort een weidesysteem van compleet weiden of combi weiden. Bij deze strategieën zijn de koeien veel buiten. En is het belangrijk elke dag of meerdere malen per dag vers gras aan te bieden. Voer je ook bij op stal en wil je de meeste melk uit de robot halen? Dan kan het zo zijn dat iets minder weide uren beter bij jouw bedrijf past. Meer informatie over de verschillende beweiding strategieën vind je hier.

Selectiemogelijkheden
Bij veel en lange dagen weiden is het belangrijk dat de koeien die naar buiten gaan geen melkpermissie hebben. Hiervoor kun je een weide selectie box gebruiken of de koeien via de melkrobot selecteren. Het voordeel van een aparte selectie box is dat je snel veel koeien naar buiten kunt laten gaan. Het nadeel is dat het lastiger aan te leren is en dat sommige koeien die liever binnen willen blijven niet altijd vanzelf door de box lopen.

Je kunt ook de melkrobot gebruiken om koeien te selecteren die naar buiten mogen. Het voordeel is dat dan alle koeien die door de robot gaan automatisch buiten komen. Het nadeel is dat koeien staan te wachten om naar buiten te gaan terwijl andere koeien gemolken worden.

Regelmatig vers gras
Om je koeien te stimuleren zelf weer naar buiten te gaan is het regelmatig aanbieden van een nieuw stukje vers gras heel belangrijk. Koeien die meerdere malen op een dag een nieuwe weide aangeboden krijgen zijn actiever en realiseren daardoor meer melkingen.

Durf te investeren
Het is belangrijk om te zorgen voor brede kavelpaden waar koeien elkaar makkelijk kunnen passeren. Hierdoor kunnen in rang lagere vaarzen terug lopen terwijl een oudere koe vanuit de stal naar de weide loopt. Zorg daarnaast voor een goede watervoorziening, bij voorkeur op het kavelpad waar de koeien de weide uit komen. Dit lokt de koeien makkelijk vanuit de weide richting de stal.

Tot slot adviseert het Bioteam daarnaast ook te denken aan het voldoende aanbieden van water in de wei, smakelijke en vers gras aanbieden, en een smakelijke krachtvoersoort die er gevoerd wordt in de robot.

Voor meer informatie:
Agrifirm
+31 (0)88 488 1230
info@agrifirm.com
www.agrifirm.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven