Nederland bereikt mijlpaal in EU burgerinitiatief Red Bijen en Boeren

Nederland heeft als achtste land de ondergrens aan ondertekeningen bereikt in het Europees Burgerinitiatief Red Bijen en Boeren. Het initiatief wil een snelle uitfasering van chemische gewasbeschermingsmiddelen op de EU agenda zetten. Hard nodig, want het is slecht gesteld met de biodiversiteit. Naast het verlies van voldoende bloemen en ongestoorde nestgelegenheid zijn pesticiden een belangrijke oorzaak voor de verontrustende terugloop in het aantal insecten. Onlangs verscheen in Nature weer een nieuw onderzoek dat wijst op het zeer schadelijke effect van de stapeling van gifstoffen.

Het is belangrijk dat juist in Europa te agenderen, omdat de EU beslist over de toelating van de belangrijkste werkzame stof in gewasbeschermingsmiddelen. Komend jaar staat de verlening van de toelating van het omstreden middel glyfosaat (RoundUp) op de agenda.

Met het veilig stellen van het aantal landen is aan de eerste voorwaarde voor een Europees Burgerinitiatief voldaan. Tenminste zeven landen moeten die ondergrens halen. Nu gaat het er om voor 30 september het totaal van 1 miljoen handtekeningen te halen. De teller staat op 631.000 dus er is nog een stevige eindsprint te gaan. De ondersteunende organisaties roepen iedereen die hart voor natuur en een toekomst voor onze kinderen en kleinkinderen heeft op om te tekenen en vrienden, bekenden en familie te vragen dat ook te doen.

Wie het initiatief wil tekenen kan dat doen op www.savebeesandfarmers.eu of op deze Nederlandstalige pagina. Op een aantal plaatsen in het land halen mensen ook op papier handtekeningen op, die later in de tellingen verwerkt worden.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven