De toekomst voor biologische teelt in Iran ziet er rooskleurig uit. Op dit moment bedraagt het gecertificeerde biologische landbouwareaal er 43.000 hectare. De hoge groei van de afgelopen jaren wijst op een snelle en aanzienlijke ontwikkeling van deze sector.
Dankzij verschillende klimaattypes over het hele land kan Iran een verscheidenheid aan gewassen telen en een regionale hub en een wereldwijde bron worden voor de teelt van hoogwaardige biologische versproducten zoals pistachenoten, granaatappelen, saffraan, dadels, vijgen en geneeskrachtige planten.
Ondanks de vele voordelen die bioteelt biedt, tonen resultaten van verschillende casestudies aan dat de adoptiegraad van moderne technieken – iets minder dan 1% – nog steeds erg laag is onder Iraanse telers en helemaal achteroploopt in vergelijking met Europese landen. Aan de andere kant runt ongeveer 86% van de Iraanse telers kleinschalige teeltbedrijven. Ze hebben bijna 40% van het landbouwareaal in het land in bezit. Deze kleinschalige teelten kunnen, althans een deel ervan, worden beschouwd als niet-gecertificeerde biologische productie, aangezien ze worden beheerd volgens traditionele en biologische teeltpraktijken.
Er is een toenemende publieke bezorgdheid over voedselveiligheid, maar helaas kennen maar heel weinig mensen, zowel op teelt- als op consumentenniveau, het bestaan van gecertificeerde biologische teelt. Voor telers is de belangrijkste uitdaging van de overgang naar biologische teelt het toepassen van de juiste plantenvoeding en de bescherming tegen plagen, ziekten en onkruid tijdens de eerste jaren van de omschakeling.