Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Thema BIOFACH Congres 2022: Organic Climate Resilience

Biologische principes maken landbouw- en voedselproductiesystemen veerkrachtig en klimaatvriendelijk. Biologische boeren en eco-voedselproducenten helpen de fundamenten van het leven te versterken en werken tegelijkertijd innovatief samen met de natuur. En ze maken ecologische principes tot de drijvende kracht achter veerkrachtige voedselproductiesystemen. En dit is precies waar het meest uitgebreide internationale biologische congres zich in 2022 op zal richten, wanneer de biologische voedings- en natuur- en biologische cosmeticagemeenschap bijeenkomt voor de volgende ronde van de gecombineerde vakbeurs BIOFACH en VIVANESS van 15-18 februari 2022. Gedurende vier dagen zal de biologische sector op locatie en online een zeer actuele kwestie met sociaal-politieke impact bespreken.

Na een digitale editie in 2021 is NürnbergMesse van plan om BIOFACH und VIVANESS 2022 opnieuw ter plaatse te organiseren in het Exhibition Centre Nürnberg met een nieuw schema van dinsdag tot vrijdag. De nadruk zal liggen op het evenement op locatie met digitale add-ons die voortbouwen op de positieve digitale ervaringen van 2021 om klanten de grootst mogelijke toegevoegde waarde te bieden. Een van de vele extra voordelen is dat geselecteerde presentaties van het BIOFACH- en VIVANESS-congres beschikbaar zullen zijn als livestreams en on demand.

Het centrale thema van het congres wordt elk jaar bepaald door IFOAM - Organics International en BÖLW (Duitse Federatie van biologische voedselproducenten) in samenwerking met BIOFACH.

Louise Luttikholt, uitvoerend directeur IFOAM - Organics International, had het volgende te zeggen over het hoofdthema van het congres 'Organic Climate Resilience': "De afgelopen jaren hebben aangetoond dat we duurzame voedselsystemen nodig hebben die de gevolgen van de klimaatcrisis verzachten en weerstaan en zich daar zo goed mogelijk aan kunnen aanpassen. We hebben voedselsystemen nodig die stabiel en veerkrachtig zijn tegen uitzonderlijke klimaatgebeurtenissen om ervoor te zorgen dat iedereen toegang heeft tot een toereikende en duurzame aanvoer van gezond voedsel. Onze eigen kwetsbaarheid en die van onze planeet en voedselsystemen is ons tijdens de wereldwijde pandemie nog duidelijker geworden. COVID-19 heeft ons ook de ogen geopend voor de grootste wereldwijde crisis waarmee we worden geconfronteerd: de klimaatcrisis."

Tina Andres, die op 11 november 2021 het voorzitterschap van BÖLW op zich zal nemen: "De wetenschap bevestigt dat extreme wereldwijde gebeurtenissen zoals de klimaatcrisis of pandemieën verband houden met de manier waarop we omgaan met de natuurlijke omgeving. Maar de wetenschappers zeggen ons ook dat we de moed niet mogen verliezen. Ze zeggen dat het binnen onze macht ligt om de crisis op te lossen. Om dat te doen, moet biologische landbouw de nieuwe norm worden. Er is dringend behoefte aan de ontwikkeling van veerkrachtige systemen van boer tot bord. Hoe we ons voedsel produceren, onze boerderijen organiseren en duurzaam zaken doen, wordt een gigantische taak voor elke regering en voor ieder van ons."

Louise Luttikholt: "In het licht van wereldwijde pandemieën zien we meer dan ooit de noodzaak van veerkracht. Vooral de klimaatcrisis vormt een bedreiging voor onze natuurlijke hulpbronnen en dus ook voor onze landbouw- en voedingssystemen. Het goede nieuws is dat het biologische systeem, als systeem dat is gebaseerd op de principes van gezondheid, ecologie, eerlijkheid en zorg, nu al werkt, zoals miljoenen boeren en voedselproducenten wereldwijd laten zien."

Tina Andres herhaalt: "Het biologische systeem maakt de voedselproductie veerkrachtiger. Biologische boeren houden slechts zoveel dieren op hun land als het klimaat en de bodem kunnen verdragen. En er is nog een klimaatvoordeel onder onze voeten, namelijk in de bodem. Biologische boeren houden hun bodems gezond. Daardoor kunnen ze extremen in het weer, zoals droogte of hevige regenval, beter aan. Met humusrijke bodems leggen biologische boeren overtollig CO2 effectief vast uit de atmosfeer. Als we de hoeveelheid in de bodem opgeslagen koolstof met slechts 0,4 procent per jaar kunnen verhogen, kunnen we de jaarlijkse toename van CO2, een van de belangrijkste oorzaken van de klimaatcrisis, een halt toeroepen. Het biologische systeem stabiliseert niet alleen individuele boerderijen, maar zorgt als onderdeel van het grotere geheel voor meer zekerheid voor de lokale economie en gemeenschap. Een andere sleutel die we in handen hebben is 'klimaatvriendelijk eten'."

Effecten van het biologische systeem op het weerstandsvermogen en de 'van boer tot bord'-strategie
Het biologische systeem heeft ook een positieve invloed op de bescherming van het klimaat: Volgens het Thünen-rapport 65 tonen empirische metingen aan dat bodems onder biologisch beheer in onze gematigde klimaatzones minder broeikasgassen produceren. Biologische bodems hebben gemiddeld een 10 procent hoger gehalte aan organische bodemkoolstof. Door middel van fotosynthese onttrekken zij CO2 aan de atmosfeer en slaan deze permanent op in de humus.

In Europa heeft de 'van boer tot bord'-strategie onlangs het idee gestimuleerd dat de landbouw een belangrijke rol moet spelen bij het vergroten van de veerkracht van diverse en vaak unieke landbouwsystemen.

Naast de invoering van biologische teeltmethoden vereist de ontwikkeling van veerkrachtige voedselproductiesystemen het geleidelijk afzweren van chemische meststoffen, die verantwoordelijk zijn voor het grootste deel van de schadelijke uitstoot van stikstofoxide in de atmosfeer, een vermindering van de voedselverspilling, die tot 10 procent van de broeikasgasemissies vertegenwoordigt, en een verschuiving naar klimaatvriendelijkere voeding.

BIOFACH en VIVANESS Congres 2022 ter plaatse en online
In 2022 ligt de nadruk van het congres op de live-ervaring. De biologische gemeenschap zal tijdens het BIOFACH Congres in persoon en ter plaatse samenkomen in NCC Ost en Mitte. Het VIVANESS Congres zal ook op het beursterrein plaatsvinden. Nieuw in 2022 is de extra digitale weergave van geselecteerde congrespresentaties: bepaalde sessies worden opgenomen en kunnen vervolgens als video's op het digitale platform worden bekeken (video's op aanvraag). Bovendien zullen individuele congrespresentaties live worden gestreamd en in real time worden uitgezonden op het digitale platform (talque). Alle beursdeelnemers hebben automatisch toegang tot het digitale platform.

De Call for Ideas voor het BIOFACH / VIVANESS Congres 2022 zal vanaf kalenderweek 33 online beschikbaar zijn.

Publicatiedatum: