Vogelgriep vastgesteld in Eemdijk

Wageningen Bioveterinary Research (WBVR) heeft wederom een besmetting van vogelgriep bevestigd. In Eemdijk (provincie Utrecht) is bij een hobbylocatie vogelgriep vastgesteld. Het virus is op 9 augustus getypeerd als hoog pathogene H5N8 vogelgriep.

De besmette grauwe gans was afkomstig van een hobbylocatie waar 6 jonge ganzen overleden. De overige 13 volwassen ganzen waren niet ziek, en werden door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) bemonsterd. In deze monsters werd geen vogelgriepvirus aangetoond door WBVR. Deze ganzen worden binnenkort nogmaals bemonsterd. 

Deze bevinding toont aan dat het H5N8 vogelgriepvirus nog aanwezig is in Nederland. Het is van belang om alert te blijven op symptomen bij wilde vogels, en dode wilde vogels te melden bij de NVWA. Voor pluimveehouders blijft een goede bioveiligheidsstatus en alertheid op mogelijke besmettingen van groot belang.

Ophokplicht ingetrokken
Vanaf 6 juli 2021 is de afscherm- en ophokplicht in heel Nederland ingetrokken door het ministerie van LNV.

Maatregelen
Een aantal maatregelen blijft in stand:

Het is van groot belang dat alle houders passende hygi├źnemaatregelen in acht blijven nemen, omdat dit het belangrijkste middel is om de kans op besmetting zo klein mogelijk te maken.
Voor houders van leghennen, vermeerderingsdieren en vleeskuikens geldt een aangescherpte meldplicht, zij moeten eerder melding maken bij de NVWA van uitval van dieren. Hierdoor kunnen besmettingen met vogelgriep eerder aan het licht komen en wordt het risico op verspreiding kleiner. De maatregel om strooisel op eendenbedrijven af te dekken blijft in stand.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven