Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Laatste Zomer Velddagen over olifantsgras en zomertarwerassen: 17 augustus

Niet één BioVelddag maar meerdere dagen verspreid over heel Nederland om van te genieten. De laatste zomervelddagen alweer met podcasts om te luisteren, video's om te bekijken en velden om te bezoeken.

Lekker brood! Het aanbod van zomertarwe voor de biologische teelt is beperkt. Akkerbouwer Hero Havenga de Poel en onderzoeker Abco de Buck van Louis Bolk Instituut testen hier tarwerassen en populaties op onder andere opbrengst, bakkwaliteit en robuustheid.

Het aanbod van zomertarwe voor de biologische teelt is al jarenlang beperkt tot ongeveer twee rassen. Telers en bakkers die graag met lokaal geteelde producten werken kunnen hiermee niet uit de voeten. Akkerbouwer Hero Havenga de Poel en onderzoeker Abco de Buck van Louis Bolk Instituut hebben elkaar gevonden en deze proef aangelegd met tarwerassen en populaties, afkomstig van kleinschalige biologische veredelaars uit Europa. Wat groeit hier goed, zijn ze bestand tegen afrijpingsziektes, hoe is de bakkwaliteit? De proef wordt ook uitgevoerd in Zeeland. Luister alvast naar de podcast en kom de resultaten bekijken in het veld op dinsdag 17 augustus. Meld je aan en vind de link naar de podcast via www.biovelddagen.nl.

Olifantsgras als het nieuwe biologische stro? Wim de Vries is biologisch pluimveehouder in Terschuur en teelt al zeven jaar miscanthus op 1,2 hectare in de uitloop van zijn kippen. Hij werkt voor de oogst en afzet samen met een collega uit de buurt. "Het gewas biedt een goede beschutting voor de kippen, ze zitten er veel in." En zegt Wim: "Ik ben geen akkerbouwer, maar zelfs ik kan het goed onderhouden. Het is een heel makkelijk gewas."

Wim de Vries deelt graag een paar feitjes over olifantsgras. Het gras kan alleen via knollen (rhizomen) vermeerderd worden. De plant zaait niet uit en woekert ook niet. De plant wordt vier meter hoog en één knol groeit uit tot circa een meter doorsnede. De eerste twee jaar is er geen opbrengst maar vanaf het vierde jaar wordt circa 15 ton ds/ha/jaar geoogst. De levensduur is rond de 20 jaar. Benieuwd hoe het olifantsgras van Wim erbij staat? Kom dinsdag 17 augustus kijken in het veld. Meld je aan en vind alvast de link naar de podcast via www.biovelddagen.nl

Beluister de Velddag podcasts Tijdens de velddagen verwelkomen 10 telers, boeren en bedrijven bezoekers op hun akker of demoveld. Om bezoekers extra te informeren over de resultaten van de proeven in het veld heeft het BioVelddag team podcasts opgenomen met praktische tips voor in het veld, achtergronden, ervaringen en resultaten. Beluister de podcasts op www.biovelddagen.nl. Of natuurlijk in het veld! Heel simpel: scan de QR-code op het bord van de BioVelddag met je telefoon. Hieronder de laatste komende Velddagen op een rij:

De organisatoren van de BioVelddag wilde de BioVelddag2021 niet voorbij laten gaan dit jaar, en bedachten een nieuwe opzet passend bij deze tijd. Een bezoek blijft gratis maar een veldbezoek aanmelden is wel verplicht. Bekijk alle informatie en het programma op het nieuwe BioVelddag platform: www.biovelddagen.nl.

Publicatiedatum: