Abonneren

Vacatures

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Biologische auberginetelers met schimmelprobleem gezocht voor rassenproef

In een tunnelteelt aubergine is Verticillium een probleem dat bij vele telers de kop op steekt. Dit is een schimmel die aanwezig kan zijn in de bodem en zorgt voor verstopping van de vaatbundels waardoor de plant slap gaat hangen. Dit slap hangen van een deel van de bladeren of zelfs maar de helft van een blad zijn typische symptomen. De stukken die slap hangen, verkleuren vervolgens geel en gaan uiteindelijk afsterven/opdrogen.

Om telers een leidraad te geven in rassenkeuze loopt een project van het Coördinatiecentrum praktijkgericht onderzoek en voorlichting Biologische Teelt (CCBT) bij het Provinciaal Proefcentrum voor de Groenteteelt Oost-Vlaanderen vzw (PCG) waarin acht verschillende rassen paarse aubergine met elkaar vergeleken worden op vlak van opbrengst en ziektegevoeligheid. Bijkomend worden de verschillende rassen geënt en ongeënt met elkaar vergeleken om zo na te gaan of enten van aubergine een meerwaarde is voor een tunnelteelt.

Veelbelovende rassen
In 2022 willen de onderzoekers de meest beloftevolle rassen zowel geënt als ongeënt valideren op praktijkbedrijven die last hebben van Verticillium. Praktisch houdt dit in dat het PCG planten en een bodemanalyse voorziet en van de teler verwachten de onderzoekers enkel dat ze op regelmatige basis de gezondheid van de verschillende planten bijhouden.

De onderzoekers roepen telers die last hebben van de schimmel en interesse hebben in deelname aan de proef op zich te melden voor het aanleggen van een proef in 2022. Ook worden zij gevraagd hier bij het PCG een korte vragenlijst in te vullen. 

Bron: PCG


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven