Abonneren

Vacatures

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Zuid-Afrika: Biologische fruitteelt gehinderd door beperkte informatie

Volgens Hein Coetzee, CEO van TopFruit, weerhoudt een gebrek aan relevante teeltinformatie de Zuid-Afrikaanse fruittelers ervan om in te spelen op de groeiende wereldwijde vraag naar biologisch fruit. Coetzee: "Er is een groeiende vraag naar biologisch fruit en ik ging er altijd vanuit dat plagen, ziekten en een lagere verkoopbare hoeveelheid fruit de belangrijkste redenen waren waarom telers niet biologisch wilden telen. Uit mijn MBA-onderzoek bleek echter dat telers niet genoeg informatie beschikbaar is over deze materie."

In december van 2020 stelde internationaal onderzoeksbureau Meticulous Research vast dat de wereldwijde markt voor biologische voeding in 2027 naar verwachting € 226 mln zal bedragen, met een samengesteld jaarlijks groeipercentage van 12,2% van 2020 tot 2027.

Hugh Campbell, manager van de technische afdeling van Hortgro, meldde dat de reden voor het gebrek aan onderzoek naar biologische fruitteelt was dat de telers weinig eisen hadden gesteld op dit gebied.

Farmersweekly.co.za citeerde hem als volgt: "Ons onderzoek wordt grotendeels gedaan in antwoord op verzoeken van telers. We hebben veel niet-chemisch entomologisch onderzoek gedaan met betrekking tot zaken als mijtbestrijding, maar deze studies waren niet specifiek gemarkeerd als biologisch."

Toch zijn biologische tuinbouwbedrijven in Afrika in opmars. In 1999 werd slechts 20.000 ha op het continent gebruikt voor biologische tuinbouw, maar in 2019 was dit toegenomen tot meer dan twee mln ha. In Zuid-Afrika was echter slechts 30.000 ha bestemd voor biologische tuinbouw.

Foto: Dreamstime


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven