Abonneren

Vacatures

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Boeren wilden verduurzamen, maar kregen geen geld van Rabobank

"Iedereen vindt dat het anders moet. Maar als niemand durft, komt er niks van de grond", zegt boer Roy Tomesen tegen de Volkskrant. De krant sprak de afgelopen maanden met tien boeren die allemaal willen verduurzamen, maar geen lening krijgen van de bank.
Het boerenland is er slecht aan toe. Decennia van intensieve landbouw hebben de bodemvruchtbaarheid en biodiversiteit sterk gereduceerd. Over die problematiek gaat de Zembla-uitzending 'Het excuus van de boerenleenbank’ (klik hier om die uitzending te bekijken).

Bank medeverantwoordelijk voor problemen
Bas Rüter, directeur duurzaamheid van de Rabobank, gaf tegenover Zembla toe dat de bank medeverantwoordelijk is voor hoe het landbouwsysteem nu is. Het is volgens Rüter de ambitie van de Rabobank om het landbouw- en voedingssysteem te verduurzamen. "Dat is heel nodig", zei Rüter.

In de praktijk blijkt de opstelling van Rabobank anders. Zembla sprak in de uitzending verschillende boeren die wel biologisch wilden gaan werken, maar geen financiering kregen van de bank. En ook de Volkskrant komt veel soortgelijke verhalen tegen.

Zo sprak de krant met Rick Huis in 't Veld die een paar jaar geleden het melkveebedrijf van zijn vader wilde overnemen en omvormen tot een biologisch bedrijf. De voorvaderen van Rick waren al klant bij Rabobank, dat toen nog de Boerenleenbank heette. Maar die loyaliteit bleek niks waard. De bank wilde de omschakeling naar biologisch niet financieren.

Lees de verhalen van andere boeren in de Volkskrant.

Bron: Zembla


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven