Sible van de Werf, Agrifirm:

"Dit is bij uitstek een jaar om de grasmat te verbeteren"

Nu er voldoende ruwvoer lijkt te zijn is dit bij uitstek een jaar om de kwaliteit van de grasmat te verbeteren en eventuele schade. Ook kan eventuele schade van de droogte gedurende de afgelopen jaren hersteld worden. Sible van de Werf, ruwvoerspecialist bij Agrifirm, geeft 5 tips.

1. Pak nu je kans
"Door het ontbreken van extreme droogteperiodes is de kans groot dat je dit jaar wat ruimer in het ruwvoer zit dan vorige jaren. Bij ruwvoertekorten zoals vorige zomer wil je niet zomaar je grasland opnieuw inzaaien omdat je dan je tekort vergroot. Nu er voldoende ruwvoer lijkt te zijn is dit bij uitstek een jaar om je grasmat te verbeteren en eventuele schade van de droogte afgelopen jaren te herstellen. Hier profiteer je aankomende jaren van."

2. Dring het aandeel onproductieve grassen terug
"Vaak kijk ik als eerst naar welke typen grassen ik zie. Soms zie ik bijvoorbeeld veel onproductieve grassen als kweek of ruw beemdgras of straatgras. Dat kost opbrengst. Afhankelijk van het aandeel 'onproductieve grassen' maak ik samen met de veehouder een afweging of het nodig is om door te zaaien of zelfs opnieuw in te zaaien. Als het aandeel 'onproductieve grassen' hoger dan 40% loont  het in ieder geval om opnieuw in te zaaien."

3. Klaver & Kruidencheck
"Ook klaverbestand bekijk ik altijd goed. Is er te weinig of te veel?  Is witte of juist rode klaver dominant. Klaver is de stikstofmotor van de biologische landbouw en die moet goed blijven draaien. Ook kruidensamenstelling van de grasmat bekijk ik goed. Welke kruiden zijn dominant? Welke lijken te verdwijnen? Welke komen van nature voor? Welke laat het vee staan?"

4. Sta stil bij oorzaken voor structurele verbeteringen
"Als je je grasmat heb beoordeelt is het ook van belang te verklaren waarom de samenstelling is zoals die is. Het is zonde om extra klaver door te zaaien zonder even stil te staan bij een te lage pH. Anders zit je direct weer met hetzelfde probleem. Ik bespreek met veehouders daarom altijd het maai- en beweidingsregime, grond- en kuilmonsters maar ook steeds meer droogterisico's zodat we de grasmat structureel kunnen verbeteren."

5. Slim inzaaien voor de toekomst
"Als je besluit een perceel  opnieuw in te zaaien of door te zaaien bedenk dan welke zaaizaadmix op dat perceel het best past. Wil je iets droogteresistents? Denk dan aan rietzwenk. Of wil je vroeg oogsten? Denk dan aan timothee. Zo zijn er best wat mogelijkheden om met je zaaizaadkeuze slim in te spelen op de omstandigheden en risico's op tegenvallende opbrengsten te voorkomen. Raadpleeg mij of je eigen adviseur om een slimme samenstelling te bedenken."

Voor meer informatie:
Agrifirm
+31 (0)88 488 1230
info@agrifirm.com
www.agrifirm.nl


Publicatiedatum:



Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.