Limburg maakt waterschade op en hoopt op ruim rampenfonds

Tholen - Gisterochtend- en middag is landbouwminister Schouten op bezoek geweest bij enkele getroffen Limburgse ondernemers. "Ik begrijp dat er vragen zijn wat wij als overheid nu kunnen doen. Wij als kabinet hebben de regio natuurlijk uitgeroepen tot rampgebied, dat geeft financieel wat meer mogelijkheden om de regio tegemoet te komen. Maar daar komen natuurlijk heel veel details achter vandaan", aldus Carola Schouten. 

Léon Faassen, voorzitter van de LLTB, zei  tijdens het bezoek dat de schade voor land- en tuinbouw naar schatting honderden miljoenen bedraagt, meldt 1limburg in een bericht op haar website.

Minister Schouten was te gast bij Geert Rutten uit Wijlre, Ruud en Wendy Schillings uit Voerendaal en Willem Voncken uit Eys. Tegelijkertijd bracht staatssecretaris Knops een bezoek aan Wil Schrijnwerkers uit Horn. 

Geen kassen
Bij de bezochte bedrijven zaten geen glastuinbouwbedrijven. Zij lijken, zo schreven wij gisteren al in een update van diverse telers, hun kassen droog te hebben gehouden.Ook de Limburgse Land- en Tuinbouwbond (LLTB) trok gistermiddag de conclusie dat de glastuinbouw het droog heeft weten te houden, zo liet een woordvoerder weten. "Zover we op dit moment kunnen overzien zijn er geen kassen getroffen mede dankzij de grote inspanningen door de ondernemers zelf, collega-ondernemers, buurtgenoten en hulpdiensten die gepleegd zijn om schade te voorkomen."

Rampenfonds
Op dit moment is de LLTB druk bezig met een inventarisatie van de schade. Bij de LLTB werd onder andere melding gedaan van evacuaties van vee, ondergelopen erven, stallen en gewassen. Met een eerste inventarisatieronde is het nu, na de hoogwaterpiek die inmiddels achter de rug is in Midden en Zuid-Limburg, tijd voor opruimen, schade opnemen en herstellen. 

Tijdens beide werkbezoeken van de bovengenoemde beleidsmakers pleitte de LLTB nadrukkelijk voor een zo breed mogelijke implementatie en uitvoering van het nationale rampenfonds.

 


Publicatiedatum:
© /Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven