Duurzaam kamperen in binnen- en buitenland

De een eet een paar dagen per week minder vlees, de ander pakt wat vaker de fiets in plaats van de auto. Andere mensen pakken het nog rigoureuzer aan en gaan ook zo duurzaam mogelijk op vakantie. Door de talloze duurzaamheidscertificaten zie je soms door de bomen het bos niet meer. Dus, waar moet je nu op letten bij het uitzoeken van een duurzame camping?

Boekingsplatform voor campings en vakantieparken JetCamp zet een aantal duurzaamheidscertificaten op een rij. Steeds meer campings in binnen- en buitenland zetten in op duurzaamheid. Om meteen te zien of een camping bezig is met verduurzamen is het verstandig om te kijken naar wat voor certificaten deze camping heeft. De drie meest bekende duurzaamheidscertificaten zijn Green Key, Ecocamping en EU Ecolabel. 

Green Key
Green Key is een internationaal duurzaamheidskeurmerk voor campings, restaurants, hotels en attractieparken. Een camping die voorzien is van het Green Key keurmerk zet net een stapje extra wat betreft de normale wet- en regelgeving omtrent het milieu. Enkele van deze criteria zijn zuinig om te gaan met energie en water, het personeel te betrekken in de organisatie, te recyclen en door milieuvriendelijk schoon te maken. Green Key is inmiddels actief in maar liefst 65 landen! Binnen dit label heb je verschillende gradaties die laten zien aan hoeveel maatregelen een bedrijf zich houdt. Zo heb je brons, zilver en het gouden Green Key label.

Ecocamping
Het keurmerk Ecocamping is speciaal ontworpen voor campings en houdt zich bezig met het behouden van natuur, milieubescherming, veiligheid en kwaliteit. Campings of vakantieparken die aangesloten zijn bij Ecocamping worden intensief begeleid tijdens het verbeteren van hun ecologische voetprint. Inmiddels hebben maar liefst 225 campings in Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland, Italië en Kroatië zich aangesloten bij het keurmerk Ecocamping.

EU Ecolabel
Om het EU Ecolabel te mogen dragen moet een camping of vakantiepark aan meer dan 20 strenge criteria voldoen. Het label wordt ondersteund door alle EU-lidstaten, de Europese Commissie en Noorwegen, Liechtenstein en IJsland. Dit Europese kenmerk stelt strenge eisen aan het gebruik van grondstoffen, energie, afval, verpakkingen en schadelijke stoffen. De belangrijkste milieuvoordelen van campings die aangesloten zijn bij dit label zijn beperkte klimaatveranderingen, waterbesparing, afvalbeperking en energiezuinige accommodaties.

Een lijst van duurzame campings in binnen- en buitenland is te vinden op: www.jetcamp.com/nl/blog/camping-en-duurzaamheid


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven