Aardbeien en ander klein fruit kweken zonder chemische bestrijdingsmiddelen: het is niet makkelijk. Dat vertellen aardbeientelers Richard en Annet Kalter van Kalter Aardbeien en Bart Vromans en Hanneke Versteijnen van TerraVie (Skal-gecertificeerd) bij EenVandaag.
Biologisch telen betekent meer risico. "Wie onbespoten producten wil, moet bereid zijn een hogere prijs te betalen."
De filmploeg van EenVandaag was vorige week bij Kalter Aardbeien in de kas. Foto: Facebook Kalter Aardbeien
Supermarkten 'doen hun best'
EenVandaag vroeg ook de supermarkten om een reactie. Zij zeggen stuk voor stuk 'hun best te doen en te streven naar zo min mogelijk bestrijdingsmiddelen op het fruit'. Ze hebben afspraken met telers, hanteren keurmerken voor duurzaamheid en 'hanteren vaak strengere normen dan de wetgeving toestaat'.
Lidl zegt als enige supermarkt plannen te hebben voor de verkoop van biologische aardbeien. Albert Heijn en Jumbo zijn daar juist mee gestopt, omdat de verkoop achterbleef. Jumbo sluit niet uit dat ze in de toekomst wel weer biologische aardbeien gaat verkopen en ook Coop zegt dat te onderzoeken.
Bron: EenVandaag