Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Studiegroep op excursie bij WaddenMax in Hornhuizen

Donderdag 8 juli heeft een groep enthousiaste boeren met coördinator Jaring Brunia een bedrijfsexcursie bij het biologisch dynamische melkveebedrijf van de familie van Tilburg in het Groningse Hornhuizen gevolgd. Op het bedrijf WaddenMax houden Ben en Mieke 95 melkkoeien op 80 ha. Ze verwerken sinds 2007 zelf zuivel, ca 20 procent van de melk, welke de deelnemers bij de koffie direct proeven in een heerlijke kwarktaart.

Werkwijze
De koeien, zwartbonte HF kruisingen met het blaarkop-ras, liepen buiten tegen de waddendijk. In de winter verblijven ze in de potstal. De kringloop is gesloten, voer komt van eigen land of uit de directe omgeving van collega boeren. Van biologische akkerbouwers komen wel eens aardappelen, graan en gerst. Op de eigen akkers stond snijmaïs, veldbonen en gerst-erwten. Op dit moment krijgen de koeien tussen het melken door snijmaïs en geplette granen aan het voerhek.

Per jaar wordt er 1000 kg krachtvoer per koe gevoerd en geven de koeien 8.000 liter. Mechanisatie is vooral in eigen beheer en het streven van Ben is om alle krachtvoer zelf te verbouwen. Koeien worden geïnsemineerd door eigen stier en gedeeltelijk met KI voor vers bloed.

Zelden ziektes
Mastitis komt zelden voor en de dierdagdosering antibiotica is zeer laag. Indien uierontsteking toch ontstaat, meestal in de droogstand, smeert Ben mintbalsem op de uier of maakt hij er, als het langer aanhoudt, een driespeen van. De kalfjes blijven 2-3 dagen bij de koe en krijgen melk uit de tank en grasbrok voor extra eiwit aanvulling.

20 procent van de melk, 150.000 l, wordt na melken direct verwerkt tot heerlijke zuivel zoals yoghurt, boter, karnemelk en kwark maar ook rauwmelkse kaas wordt op eigen bedrijf geproduceerd.

Bron: Living Lab Friesland

Publicatiedatum: