Vijfde periode NOW: 45.000 aanvragen toegekend

UWV heeft in totaal bijna 45.000 aanvragen toegekend voor de vijfde periode van de Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW). Deze werkgevers hebben samen zo’n 837 duizend mensen in dienst. Inmiddels heeft UWV 1,4 miljard euro aan voorschotten overgemaakt aan deze werkgevers. De meeste toekenningen gaan naar de sectoren horeca en catering, detailhandel en overige commerciële dienstverlening. Dat blijkt uit de vandaag gepubliceerde UWV-factsheet met informatie over de toegekende aanvragen, meldt UWV in een persbericht.

In de vijfde periode NOW komen werkgevers met minimaal 20 procent omzetverlies over een periode van drie maanden in aanmerking voor een tegemoetkoming. Die bedraagt maximaal 85 procent van de loonkosten voor de maanden januari tot en met maart 2021. In eerste instantie betaalt UWV een voorschot van 80 procent van de tegemoetkoming. Werkgevers konden een aanvraag indienen van 6 mei tot en met 30 juni 2021.

Totale voorschotbedrag komt uit op circa 2 miljard euro
De vijfde periode NOW was goed voor 45.933 aanvragen. Daarvan zijn er 1.440 afgewezen, omdat ze niet aan de voorwaarden voldeden. De 44.493 werkgevers van wie de aanvraag is toegekend, hebben inmiddels allemaal de eerste termijn van het voorschot ontvangen, aan een deel is inmiddels ook de tweede en derde termijn overgemaakt. Het voorschot wordt in drie termijnen betaald. In totaal verwacht UWV zo’n 2 miljard euro aan voorschotten over te maken voor de vijfde periode NOW. Daarvan is nu dus zo’n 1,4 miljard euro uitgekeerd. Het gemiddeld opgegeven verwachte omzetverlies is 51,7 procent.

Ter vergelijking: voor de eerste periode NOW werden 139.500 aanvragen toegekend en keerde UWV 7,9 miljard euro aan voorschotten uit. Bij de tweede periode NOW ging het om ruim 63.500 toekenningen en een totaal voorschotbedrag van 4,3 miljard euro. De derde periode NOW was goed voor 77.000 toekenningen en een voorschotbedrag van 2,8 miljard euro. In de vierde periode werden 74.000 aanvragen toegekend en keerde UWV 3,2 miljard euro aan voorschotten uit.

Factsheet geeft cijfers per sector, regio en bedrijfsgrootte
De factsheet die UWV vandaag publiceert geeft inzicht in de toekenningen per sector, arbeidsmarktregio en gemeente voor de vijfde periode NOW. Ook is informatie opgenomen over het aantal toekenningen naar bedrijfsomvang:

  • Het grootste aandeel in het aantal toekenningen hebben de sectoren horeca en catering (14.674), overige commerciële dienstverlening (7.422) en detailhandel (5.388);
  • Het voorschotbedrag is het hoogst voor de sector horeca en catering (eerste termijn € 149 miljoen), gevolgd door overige commerciële dienstverlening (eerste termijn € 108 miljoen) en vervoer en logistiek (eerste termijn € 98 miljoen);
  • Veruit de meeste toekenningen, 27.530 in totaal, gaan naar werkgevers met minder dan 10 werknemers. Werkgevers met meer dan 250 werknemers zijn goed voor 292 toegekende aanvragen;
  • Van alle arbeidsmarktregio’s heeft Groot-Amsterdam het grootste aandeel in het aantal toekenningen (6.610), gevolgd door Rijnmond (3.467) en Midden-Utrecht (2.394).

Bron: UWV


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven