Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Er zit muziek in het tweepersoons wiedbed van FieldWorkers

"De pauzeknop is een van de grootste pluspunten van dit wiedbed"

Tholen - Op een wiedbed ben je zo snel als de langzaamste wieder. En dus is het volgens Ard Klompe en Koen Hertogh veel efficiënter om niet met acht maar twee personen op een wiedbed te werken. 

Koen Hertogh en Ard Klompe ontwikkelden de Weed-E.

De ondernemers ontwikkelden Weed-E, een wiedbed dat door zonne-energie wordt aangedreven. "Als je met een wiedbed werkt, heb je vaak iemand nodig die er omheen loopt om de plekken met de grootste onkruiddruk te controleren", vertelt Ard, die opgroeide op een biologisch akkerbouwbedrijf en heel wat uren met een wiedbed door het land ging. "Toen is het idee geboren om een tweepersoons elektrisch aangedreven wiedbed te maken. Dan kun je twee snelle of twee wat langzamere mensen bij elkaar zetten. We dachten: met de huidige technieken moet het mogelijk zijn om voor nagenoeg de zelfde kostprijs van een achtpersoons wiedbed vier tweepersoons wiedbedden te maken."

Van prototype naar bedrijf
Dat lukte. Anderhalf jaar geleden maakten Ard en Koen een tweepersoons wiedbed die uitgebreid werd getest op het land van Ards vader. "Het was een prototype. Niet echt mooi, maar toch kwamen er veel telers langs om hem te bekijken." Door de vele positieve reacties zegden ze afgelopen najaar zelfs hun baan op bij Cerescon om zich fulltime op FieldWorkers, hun eigen bedrijf te richten. "Mede omdat er zoveel enthousiaste telers waren die interesse in ons product hadden, durfden we die stap te nemen." FieldWorkers is overigens ook betrokken bij de totstandkoming van de Colorado Beetle Catcher, waar we eerder over publiceerden.

De pauzeknop wordt bediend met de voeten.

Pauzeknop
Het prototype is inmiddels volledig uitgerust met allerlei handigheidjes. Zo is er een pauzeknop die de twee werknemers met hun voeten kunnen bedienen. "Als je op het wiedbed ligt, heb je eigenlijk een knop nodig waarmee je de machine kunt pauzeren zonder dat je het onkruid wieden met je handen hoeft te onderbreken. Bijvoorbeeld op een moment dat je veel onkruiddruk hebt. Wiedbedden hebben vaak wel één met de hand te bedienen knop, maar dat werkt niet ideaal, zeker als het een groot wiedbed is. Dan moet je roepen dat de wagen moet stoppen, zodat je buurman op de knop kan drukken. Maar dan is het eigenlijk al te laat en moet je terug. Daarom hebben wij ervoor gekozen dat beide werknemers die knop kunnen gebruiken. Deze knop is een van de grootste pluspunten van de Weed-E." De vinding werd zo enthousiast ontvangen, dat de ondernemers er een patent op hebben aangevraagd.

Onbeperkt muziek
De Weed-E wordt aangedreven met een 24 volts lithium accu in combinatie met een zonnepaneel. "We hebben het uitgebreid getest met slecht weer. In het meest negatieve scenario, als er dus geen zon is, hebben we berekend dat je nog drie dagen met de accu door kunt werken."

Aan het werkplezier is gedacht, niet alleen ligt het bed comfortabel door wat extra steun rondom de schouders, de accu biedt genoeg energie om via twee usb-oplaadpoorten telefoons op te laden. "We hebben bij dit soort dingen echt geprobeerd te luisteren naar de gebruikers", zegt Koen. "Jongeren die hier een paar weken onkruid wieden hebben tegenwoordig geen radio meer. Muziek wordt afgespeeld met hun mobiel, maar daardoor zijn de ze steeds leeg. Door usb-poorten toe te voegen, kunnen ze onbeperkt naar hun favoriete muziek luisteren."

Driewielig frame
De Weed-E heeft een driewielig frame. "Zo houden we het frame zo simpel en kostenefficiënt mogelijk. De aandrijving vanuit de motor zit maar op een wiel, het voorwiel. Daarnaast is een driewieler ook heel wendbaar en laat het wiedbed zich makkelijk keren. 

De drie wielen staan elk 75 centimeter uit elkaar. "Dat maakt het ideaal voor alle groenten die op ruggen staan. Maar ook voor uienbedden is het van toepassing, doordat de achterwielen makkelijk kunnen versteld worden. De afstand tussen de achterwielen kan van 150 centimeter worden uitgebreid naar drie meter. Alle wielen staan dan in plaats van 75 centimeter 150 centimeter uit elkaar. Op die manier rijd je over twee uienbedden en neem je steeds de middelste helft van die bedden. Op de heenweg doe je een half bed en op de terugweg doe je de andere helft. De twee gebruikers werken op die manier dus allebei aan een ander bed." 

Het wiedbed waarbij de wielen 150 cm uit elkaar staan.

Het frame is zo uitgedacht dat het voor de meeste teeltsystemen toepasbaar is. Daarnaast is er maatwerk mogelijk als dat nodig is. Zo werd voor een biologische teler met een teeltsyteem op rijpaden van 3.15 meter het wiedbed iets verbreed. “Het wiedbed is bewust niet uitgevoerd met extra opties, want wij vinden dat elke machine standaard zo compleet mogelijk moet zijn. Daarentegen staan we wel altijd open voor kleine aanpassingen als dat nodig is", leggen Ard en Koen uit.

De machine laat zich tot slot makkelijk verplaatsen. Met een uitklapbare dissel kan de machine achter een auto worden meegenomen. 

Interesse
Hoewel het onkruidseizoen nu ten einde loopt, is de interesse in het wiedbed niet nog verminderd, merken Ard en Koen. Ze gaan graag bij telers langs voor een demo. "De onkruiddruk is dit jaar erg hoog. Sommige telers hebben het wiedbed nog net even nodig en anderen willen hem vast voor volgend seizoen. Het staalbedrijf waar we mee samenwerken heeft de frames klaarstaan, zodat wij ze alleen nog hoeven te assembleren." Er is ook aandacht van telers die net om zijn geschakeld naar biologische teelt. "Die hebben nog niet zoveel onkruiddruk en zien het niet zitten om direct met acht man over het veld te gaan."

Terwijl Ard en Koen druk zijn met het leveren van de wiedbedden, worden er ook nieuwe plannen gesmeed. Koen: "We kijken of we het principe van deze machine niet alleen bij onkruid, maar ook bij andere handelingen, zoals oogsten van kruiden en zachtfruit kunnen toepassen. Uiteindelijk willen we dat er niemand meer op zijn knieën door het land hoeft."

Voor meer informatie:
FieldWorkers
06 42826693
ard@fieldworkers.nl
www.fieldworkers.nl