Digitaal bewijs tegen agrarisch inkoopkartel geldig

Eind 2019 heeft de Autoriteit Consument & Markt invallen gedaan bij verschillende grote handelaren in de agrarische sector. Daarbij werd naar bewijs voor een inkoopkartel gezocht. Onder meer in chats op mobiele telefoons en in e-mails werd bewijs gevonden.

Volgens de betrokken bedrijven onwetmatig bewijs, maar de kortgedingrechter stelt de ACM in het gelijk. De ACM hield zich tijdens haar bedrijfsbezoeken aan de wet en handelde in lijn met haar beleid voor het verzamelen van digitaal bewijsmateriaal, zo luidde het oordeel.

Vluchtig kijken
Het materiaal waarop de ACM de uitbreiding van haar onderzoek baseerde, was gevonden in de digitale omgeving van de ondernemingen (chats op mobiele telefoons en e-mails). De ondernemingen vonden dat de ACM dat materiaal niet had mogen gebruiken om het onderzoek uit te breiden.

De ACM had volgens hen alleen vluchtig mogen kijken of het materiaal relevant was voor haar onderzoek (naar inkoopafspraken), en daar gingen deze e-mails en chats niet over. Daarnaast waren de ondernemingen het niet eens met de manier waarop de ACM de voor haar onderzoek relevante chats had geselecteerd.

Andere (verdachte) zaken
De kortgedingrechter heeft de vorderingen van de ondernemingen afgewezen. Volgens de rechter heeft de ACM niet méér gedaan dan het vluchtig doorkijken van chats en mails die relevant waren voor het onderzoek naar inkoopafspraken. In deze chats en mails werden ook andere (verdachte) zaken besproken, en het was volgens de rechter daarom ook niet vreemd dat de ACM hier tijdens haar onderzoek op stuitte. De ACM hoefde deze aanwijzingen voor andere overtredingen niet te negeren en mocht haar onderzoek dus uitbreiden. Daarnaast is de manier waarop de ACM relevante chats selecteert – door namen van relevante personen in te voeren in een chatprogramma – volgens de rechter proportioneel.

De uitspraak van de Rechtbank Den Haag is hier in te zien.

Bron: ACM


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven