Het aantal Franse bio-teeltbedrijven groeide in 2020 met 13%

Dat de biosector in Frankrijk heel dynamisch is, bewijzen de cijfers voor 2020 van Agence Bio. In een recent gepubliceerd rapport stelt de instelling dat de Franse omzet van bioproducten vorig jaar de kaap van € 13 miljard rondde en dat het aantal biologische teeltbedrijven met bijna 13% groeide tegenover 2019. De 53.255 Franse biobedrijven van vorig jaar zijn er drie keer zoveel als in 2010 en vertegenwoordigen bijna 12% van het totale aantal teeltbedrijven in het land.

De markt voor biologische producten groeide vorig jaar met 10,4% tot € 13,2 miljard, gedreven door de hogere consumptie van biologische voeding door de huishoudens (+12,2%).

Hoewel het aandeel biologische voeding in de horeca door de pandemie met 21% is geslonken, biedt catering wel bemoedigende kortetermijnperspectieven voor de sector en voor biotelers, benadrukt Agence Bio.

Groei van meer dan 29% voor akkerbouwgewassen
Het bio-areaal (en de oppervlakte in conversie) blijft groeien. In 2020 was 2,55 miljoen hectare in Frankrijk gewijd aan biologische teelt, wat 9,5% is van het totale bruikbare landbouwareaal, vergeleken met 0,55 miljoen hectare in 2005 of 0,81 miljoen hectare in 2010.

Alle sectoren groeien mee, maar de sectoren die later aan de opmars zijn begonnen, laten de sterkste groei zien in 2020. Zo is het areaal van biologische akkerbouwgewassen in vijf jaar tijd 2,2 keer zo groot geworden. Vorig jaar alleen al bedroeg de stijging 29% tegenover het jaar daarvoor. 95.000 hectare bevindt zich in het eerste jaar van omschakeling.

De dynamiek is ook merkbaar in de wijnbouw (+16%), groenteteelt (+19%) en fruitteelt (+13%). In deze laatste twee sectoren kan de Franse consumptie nog steeds niet worden voldaan met eigen teelt. Het areaal voor de productie van droge peulvruchten steeg met 14%. Maar liefst 46% van deze teelt is biologisch in Frankrijk, vanwege het nut van peulvruchten in de rotatie van biologische gewassen.

Bron: agronewscastillayleon.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven