"Legde fundament waar de huidige bio-boeren nog op voortbouwen"

Ytsen Kooistra overleden - Friese inspirator bio-landbouw

De op 81-jarige leeftijd overleden Ytsen Kooistra is veel biologische boeren in Friesland tot steun is geweest; als inspirator, luisterend oor en als adviseur. In de jaren 70 voor de BD-boeren op Terschelling en in de jaren 90 in de rest van Friesland als vrijwilliger bij de Stichting Soune Groun. Sjoerd de Hoop is sinds 1989 bio-boer in Hiaure; als oud bestuurslid van Soune Groun kijkt hij met veel waardering, dankbaarheid en met weemoed terug. Hij schreef dit in memoriam-bericht.

Ytsen Kooistra begon als onderwijzer op de basisschool maar het vak biologie had altijd al zijn grote interesse. Hij werd later docent Biologie op een scholengemeenschap in Sneek. Zo heeft de oud Sneker, en Wageningse Hoogleraar Jan Douwe van der Ploeg, zijn lessen nog gevolgd.

Ytsen was gegrepen door de verwondering over de schoonheid en de samenwerking in de natuur waarbij hij ook een geestelijke realiteit vermoede. De BD-landbouw en de boeken van Rudolf Steiner hadden zijn grote interesse. Ytsen was een begaafd verteller, getalenteerd amateur fotograaf en werd later ook publicist. Hij schreef mee aan de eerste gedifferentieerde onderwijsmethode voor Biologie op het voorgezet onderwijs met de titel: 'De ogen van de natuur'. Hij was betroken bij heel veel publicaties op het snijvlak van biologie, natuureducatie, Friese taal, onderwijs en de biologische landbouw.

In de jaren 70 was Ytsen als vrijwilliger al betrokken bij de groep BD-boeren op Terschelling om hen te ondersteunen bij de omschakeling naar BD melkveehouderij en de realisatie van de eigen melkfabriek. Toen hij 50 jaar was kreeg hij gezondheidsproblemen door de gevolgen van de Ziekte van Lyme. Fulltime werken in het onderwijs was niet meer mogelijk. Ondanks veel fysieke ongemakken bleef Ytsen altijd creatief en behulpzaam om op de fitte momenten de boeren te ondersteunen die zich op de biologisch landbouw gingen richten. De Stichting Soune Groun (1990 -2005) had als doel om de biologische landbouw bij de Friese boeren en de consument meer bekend te maken. Hier aan meehelpen zag Ytsen toen als een nieuwe dagtaak. De stichting had geen geld om hem een salaris te betalen, we konden hem alleen een ruime onkostenvergoeding geven. Ytsen was met al zijn bedrijfsbezoeken aan de individuele boeren een verbinder die de Friese bio-boeren in een lerend netwerk bij elkaar bracht. Het ontstaan van de FBBF was daar ook een gevolg van. Met een speciale demo-kar achter de auto met allerlei promotiemateriaal voor consumenten toerde hij door de provincie naar braderie├źn, markten of andere speciale bijeenkomsten. Vanaf 2005 zijn de directe activiteiten van Ytsen minder zichtbaar geweest. Maar Ytsen Kooistra legde voor ons een fundament waar de huidige bio-boeren nog op voortbouwen.

Dit in memoriam is geschreven door Sjoerd de Hoop.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven