Gerard de Pee, Agrifirm:

"Voor mij is de biologische spinazieteelt net de Champions League"

Gerard de Pee is sinds een jaar deel van het BioTeam van Agrifirm. Hij begeleidt biologische akkerbouwers in Flevoland en Zeeland. In dit artikel stelt hij zich voor. "Ik werk in de middagen voor het BioTeam van Agrifirm als Specialist Biologische Akkerbouw. In de ochtend koop ik uien en begeleid ik rode bieten. Deze combinatie bevalt mij erg goed."

Wat is jouw achtergrond?
"Mijn vader werkte bij de Rijksdienst. Dus ik heb de liefde voor de agrarische sector met de paplepel ingegoten gekregen. Op mijn 14e hielp ik al mee op een biologische akkerbouwbedrijf. Na een kort uitstapje op de koks/bakkersschool heb ik de MAS afgerond. Ik heb 14 jaar in de landbouw gewerkt, waarvan 10 jaar in de biologische landbouw. Verder heb ik ruim 14 jaar gewerkt bij een agrarisch handelsbedrijf. Ik heb dus erg veel praktijkervaring in de biologische sector. Een leuk weetje, mijn zoon en dochter werken nu ook naast hun studie bij de boer. En mijn vrouw waarmee ik al 24 jaar getrouwd ben heeft ook een werkverleden in de biologische landbouw."

Wat vind je leuk aan je werk?
"Als echt boerenmens vind ik het heerlijk om met boeren samen te werken om zo samen een mooi product als resultaat te hebben. Een goede klik is belangrijk. De vrijheid in het werken en aan de andere kant de fijne samenwerking met de BioTeam collega’s is ideaal. Ik kan wel zeggen dat ik van mijn hobby mijn werk heb kunnen maken. Zeker als ik samen met een teler in een veld met mooie gewassen loop. Sommige telers ken ik al wel 20 jaar. Ik vind een vertrouwensband een groot goed."

Wat is jouw expertise?
"Voor mij is de biologische spinazieteelt net de Champions League. Je moet het immers in 6 weken allemaal voor elkaar hebben. Maar ik weet ook veel van alle andere industriegewassen. Telers kunnen bij mij terecht voor de teeltbegeleiding. Van zaaien tot oogsten. Dus van rassenkeuze tot onkruidbestrijding, zoals eggen en schoffelen. En van bemestingsadvies tot wanneer je het beste kan beregenen. Ik leg zelf ook proefvelden aan en vind het erg belangrijk om kennis te delen. Ook help ik boeren bij het omschakelen naar een biologisch bedrijf. Voor mij zijn de grootste pluspunten van het omschakelen zijn dat er meer reuring is, meer verschillende gewassen en meer arbeidskrachten op je erf. Daar moet je natuurlijk wel het type voor zijn."

Met welke uitdagingen heb je te maken?
"Elk gewas is bij elke boerderij weer anders. Het is echt maatwerk. Een voorbeeld van een vraag die ik vaak krijg is: Moet ik bijbemesten? En de meest gestelde vraag is: Kom je nog even langs? Het seizoen begint eigenlijk al in december met de bemestingsplannen. Nu rond de oogst hou ik me bezig met groenbemesters. Want de juiste groenbemester op de juiste plek is de basis voor het jaar daarop."

Wat wil je nog kwijt?
"Er is geen mooier beroep dan boer. En waarom dan geen bio als het kan. Zo kan je een steentje bijdragen om het nog mooier te maken. Pluk de dag!"

Voor meer informatie:
Gerard de Pee
Specialist Biologische Akkerbouw
Agrifirm
+31 (0)6 51 80 69 08
g.depee@agrifirm.com
www.agrifirm.nl 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven