Boer Hans Nieuwenburg wint Deltaplan Veehouderij Award

Het biologische melkveebedrijf De Nieuwenburgt is een van de winnaars van de Deltaplan Veehouderij Awards. De prijzen werden gisteren voor het eerst uitgereikt door de Dierenbescherming tijdens een inspiratiemiddag rond het Deltaplan Veehouderij van de organisatie. De onderscheidingen zijn door de Dierenbescherming in het leven geroepen om initiatieven te belonen die nu al in de praktijk laten zien dat een diergerichte, duurzame veehouderij mogelijk is.

In haar vorig jaar gepresenteerde Deltaplan Veehouderij benoemt de Dierenbescherming vier paden op weg naar die gewenste toekomst. Ieder transitiepad kent een eigen award.

Stierkalveren
Hans Nieuwenburg en Tanja Wezendonk van het biologische bedrijf De Nieuwenburgt wonnen de award die hoort bij het vierde transitiepad: naar kwaliteitsproductie voor een zelfvoorzienende regio. Het bedrijf dat gevestigd is in het Gelderse Spankeren houdt de stierkalveren van hun Jersey melkkoeien zelf aan, en laat deze grazen in natuurgebieden waar ze bijdragen aan instandhouding van de biodiversiteit. Hiervoor wordt samengewerkt met de Gelderse Toren en Natuurmonumenten. Het vlees wordt regionaal afgezet via een eigen boerderijwinkel, een webshop en bij regionale zorginstellingen. De vakjury over De Nieuwenburgt: “Het is een mooi voorbeeld van het bouwen van een kleinschalig, extensief veehouderijbedrijf inclusief afzet op basis van goed netwerken in je directe omgeving. Daarmee kunnen ze een inspiratiebron zijn voor andere bedrijven.”

De winnaar behorende bij transitiepad 1, naar een diervriendelijkere en integraal duurzame veehouderij is de VrijLevenStal ontwikkeld door de firma Hanskamp uit Doetinchem. De winnaar van transitiepad 2, van verspillende carnivoren naar waarderende omnivoren is het in het Limburgse Veulen gevestigde veevoerbedrijf Nijsen van reststromen uit de levensmiddelenindustrie hoogwaardig veevoer maakt. De winnaar in de categorie samenwerking in korte vaste ketens, transitiepad 3 in het Deltaplan Veehouderij van de Dierenbescherming, is het Wroetvarken, opgericht door de Overijsselse Jan Broenink.

Supergemotiveerde mensen
De vier winnaars zijn uit twaalf genomineerden gekozen door een vakjury bestaande uit Annechien ten Have-Mellema (2 sterren Beter Leven-varkenshouder), Jeroen van den Hurk (sectorspecialist Rabobank), Maurits Steverink (eigenaar TrueFoodProjects), Elsbeth Stassen (emeritus hoogleraar Dier en Samenleving), Ad Kemps (oud-directeur Coppens Diervoeding), Yvonne Kleintjes (MT-lid Dierlijke Agroketens en Dierenwelzijn ministerie van LNV) en Bert van den Berg (programmamanager veehouderij Dierenbescherming).

Voorzitter Annechien ten Have was onder de indruk van de inzendingen. “Ik werd enthousiast van de gesprekken met de genomineerden. Het zijn allemaal supergemotiveerde mensen die stappen hebben gezet en blijven zetten richting een diergerichte, duurzame veehouderij. Ze leggen de focus op wat er wél kan. De gesprekken gaven ons als jury echt nieuwe energie.”

Voor meer informatie: www.denieuwenburgt.nl en www.deltaplanveehouderij.nl


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven