Reacties op PBL-rapport

"Het houden van dieren heeft niet direct een negatief effect op de natuur"

Stikstofmaatregelen moeten telkens per gebied worden afgewogen tegen natuur- en klimaatdoelen. Daarvoor pleit het Planbureau in de leefomgeving in een rapport dat gisteren werd gepubliceerd. In dat rapport waarschuwt het planbureau dat wanneer er alleen 

In Stand.nl op NPO Radio 1 gaf biologisch melkveehouder Heleen Lansink gisteren haar visie op het PBL-rapport. Zij benadrukte dat er  een integrale aanpak nodig is. Iets waar ze zegt al drie jaar mee te worstelen in het schrijven van haar eigen plan voor regeneratieve landbouw. Maar daar is de medewerking van andere partijen ook voor nodig. "Alles hangt nauw samen met elkaar. Alles wat ik schrijf kan alleen maar integraal, kan niet op een klein stukje." Ze vertelt dat er wordt nagedacht over hoe het melkveebedrijf niet alleen de melk kan leveren maar ook kan bijdragen aan biodiversiteit, bodem en water. "Dat vraagt een andere instelling van partijen die daar belang bij hebben, zoals waterschappen, Rabobank en melkcoöperaties. Die hebben andere belangen dan ik als boer. Ik wil graag boer blijven hier in Nederland." Op de stelling: Nederland als landbouwland, zijn we dat nog over tien jaar? reageert Heleen stellig. "Zeker, want wij hebben de oplossing, de kennis en de nabijheid van de boeren, hier in huis."

Hoewel de Biologische-Dynamische Graasboerderij niet in een van de genoemde stikstofgevoelige provincies zit, maar in het Friese Sondel, baart het rapport Welmoed Deinum toch ook zorgen, schrijft ze op Facebook. "Voor onze collega boeren, maar ook voor de voedselproductie. Wij hebben toch allemaal voedsel nodig? Zowel plantaardig als dierlijk. Het houden van dieren heeft niet direct een negatief effect op de natuur. Juist met koeien kun je een circulair systeem ontwikkelen. Waarin er ruimte is voor natuur maar ook gezond voedsel geproduceerd kan worden.⁣"


⁣ 

Klik hier voor het rapport.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven