Europese branche voor speciale voeding wil groei biologisch steunen

De Europese branche van producenten van bijzondere voedingsmiddelen (Specialised Nutrition Europe SNE, waar Vereniging van Nederlandse Fabrikanten van Kinder- en Dieetvoedingsmiddelen (VNFKD) lid van is, wil graag kunnen inspelen op de groeiende vraag naar biologische voeding, en bijdragen aan de Europese groeidoelstellingen voor biologisch. Omdat de huidige wetgeving dit streven belemmert, heeft de branche steun van de Europese besluitvormers nodig, aldus SNE in een position paper op 29 juni jl.

Complexe producten
Binnen de huidige EU-wetgeving is het voor veel categorieën van bijzondere voedingsmiddelen niet mogelijk te voldoen aan de vereisten voor biologisch. Bijzondere voedingsmiddelen, zoals medische voeding, zuigelingen- en babyvoeding en producten voor gewichtsbeheersing, zijn bedoeld voor consumenten met zeer specifieke voedingsbehoeften. Het zijn vaak complexe producten, waar bijvoorbeeld vitamines, mineralen en andere speciale voedingsstoffen aan toegevoegd worden, al dan niet vereist in de EU-wetgeving. Voor dit soort voedingsstoffen zijn meestal geen biologische alternatieven beschikbaar, wat de mogelijkheden van producenten beperkt. Als de gehele sector biologische producten zou kunnen produceren, zou dat een belangrijke bijdrage leveren aan de EU-doelstellingen voor productie en export van biologisch voedsel.

Daarnaast onderstreept SNE het feit dat de huidige wetgeving de Europese producenten benadeelt in de handel met niet EU-landen die flexibelere criteria hanteren. Dit heeft ook een nadelig effect op onderzoek en innovatie, terwijl Europa normaal gezien juist vooroploopt op dit gebied, aldus SNE.

Klik hier voor het position paper van SNE.

Bron: VNFKD


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven