ABN Amro:

Aandeel biologische hennen 10 procent in 2025

In 2025 zal het aandeel biologische hennen groeien van zeven naar tien procent. Dat stelt ABN Amro in een rapport. De bank verwacht dat dan het aandeel kooihennen in Nederland nog tussen de 5 en 7 procent liggen. Het aandeel hennen met vrije uitloop is in 2025 licht gegroeid tot een kwart. De markt voor vrije uitloop-eieren biedt meer ruimte voor groei, maar veel bedrijven hebben niet de huiskavel om dit in te vullen. De rest van de hennen, 50 tot 55 procent, blijft dus scharrelhen (binnenhuisvesting). Ongeveer een derde deel van deze scharrelhennen in Nederland heeft de beschikking over overdekte uitloop en voldoet daarmee aan de eisen van het Beter Leven keurmerk. ABN Amro verwacht dat dit aandeel de komende jaren toeneemt omdat voor Nederlandse supermarkten Beter Leven-eieren steeds vaker het basisniveau vormen. Duitsland is grootafnemer van vrije uitloopeieren en scharreleieren zonder overdekte uitloop. Het Beter Leven keurmerk wordt niet gebruikt in Duitsland.

Duurzaam eitje komt met een meerprijs
Huisvestingsystemen hebben invloed op de kostprijs van eieren. Meer ruimte vraagt immers om extra investeringen en onderhoud. Daarnaast vraagt het niet behandelen van snavels om extra arbeid en andere compenserende maatregelen. De kostprijs op basis van kasstroom van een regulier kooi-ei (koloniehuisvesting) ligt gemiddeld op 5 á 6 cent per ei exclusief btw. De kostprijs van een bruin ei ligt een halve tot één cent boven die van een wit ei. Met deze op kasstroom gebaseerde kostprijs kan de pluimveehouder aan zijn financiële verplichtingen voldoen, maar heeft hij geen marge. De economische kostprijs is dus hoger. De productie van een scharrelei (zonder uitloop) kost al gauw een cent meer dan het kooi-ei en de kosten van een vrije uitloop-ei ruim twee cent meer. Een biologisch ei heeft de hoogste kostprijs, deze ligt tussen de 14 en 16 cent. Kostprijzen verschillen tussen bedrijven en tussen bedrijfstypen en variëren door de tijd. Op dit moment, medio 2021, liggen de kostprijzen hoog als gevolg van de hoge prijzen van veevoergrondstoffen.

Klik hier om het hele rapport te lezen.

Bron: ABN Amro


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.