Europese Commissie komt met voorstel voor afschaffing van kooien in veehouderij

Op 30 juni heeft de Europese Commissie aangekondigd dat het eind 2023 een wetgevingsvoorstel zal indienen om het gebruik van kooisystemen voor legkippen, slachtkuikens, zeugen en kalveren geleidelijk af te schaffen en uiteindelijk te verbieden. Dat besluit kwam er naar aanleiding van het burgerinitiatief End the Cage Age dat door meer dan een miljoen Europese burgers werd gesteund.

Financiële steun
Om een haalbare overgang naar kooivrije veehouderij te vergemakkelijken, streeft de Commissie naar specifieke ondersteunende maatregelen op onder meer het gebied van handel, onderzoek en innovatie. Met name het nieuwe gemeenschappelijk landbouwbeleid zal voorzien in financiële steun en stimulansen - zoals de nieuwe eco-regelingen - om landbouwers te helpen over te schakelen op diervriendelijker installaties die aan de nieuwe normen voldoen. De Commissie zal er ook voor zorgen dat extra financiële middelen beschikbaar worden gesteld om landbouwers te ondersteunen bij de overgang naar kooivrije systemen.

Effectbeoordeling
Nu zal de Commissie aan de slag gaan met de sociaaleconomische en milieugevolgen die het afschaffen van kooiystemen met zich meebrengt en de voordelen voor dierenwelzijn bestuderen. Voor eind 2022 moet deze effectbeoordeling zijn afgerond. Daarin gaat de Commissie na of het haalbaar is dat de nieuwe wetgeving in 2027 in werking treedt.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven