Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Biosector zoekt naar alternatieven voor (biologisch) stro

Is olifantsgras het nieuwe boerengoud?

Het platform van de BioVelddag 2021 is live. De eerste podcasts, video’s en excursievelden zijn een feit. Een van de eerste podcasts gaat over: Miscanthus Giganteus (olifantsgras), het nieuwe boerengoud? Het is een snelgroeiend gewas en uitermate geschikt om als strooisel te gebruiken.

Olifantsgras is multifunctioneel: verhakselt is het geschikt als strooisel in kippenstallen en geperst is het geschikt voor gebruik in koeien- en geitenstallen. En in de uitloop biedt het kippen bescherming tegen roofvogels. Is olifantsgras het nieuwe boerengoud? Deze vraag wordt beantwoord op de BioVelddagen.

Makkelijk gewas
Wim de Vries is biologisch pluimveehouder in Terschuur en teelt al zeven jaar miscanthus op 1,2 ha in de uitloop van zijn kippen. Hij werkt voor de oogst en afzet samen met een collega uit de buurt. “Het gewas biedt een goede beschutting voor de kippen, ze zitten er veel in.” En zegt Wim: “Ik ben geen akkerbouwer, maar zelfs ik kan het goed onderhouden. Het is een heel makkelijk gewas.”

Wim deelt graag een paar feitjes over olifantsgras. Het gras kan alleen via knollen (rhizomen) vermeerderd worden. De plant zaait niet uit en woekert ook niet. De plant wordt vier meter hoog en één knol groeit uit tot circa een meter doorsnede. De eerste twee jaar is er geen opbrengst maar vanaf het vierde jaar wordt circa 15 ton ds/ha/jaar geoogst. De levensduur is rond de 20 jaar.

Verdienmodel
Olifantsgras kan een mooie manier zijn om van laag renderende percelen een nuttige producent van organische stof en gezond strooisel te maken. Zolang grond niet langdurig onder water staat, niet te droog is (de wortels groeien 70 tot 200 cm diep), berijdbaar is in maart-april en goed los gemaakt kan worden voor aanplant, is elke locatie geschikt. En Wim ziet perspectief: “De regels voor biologisch strooisel gaan verscherpen. Dan is het toch heel mooi en duurzaam als we in Nederland een goed strooisel als Olifantsgras hebben staan? En dat maakt het verdienmodel ook interessanter”.  

Excursie
Bionext en pluimveehouder Wim de Vries bieden met het veld met Olifantsgras een van de tien excursievelden voor de Biologische Velddagen 2021, die de hele zomer lang kan worden bezocht. Opgave is verplicht via www.biovelddagen.nl. Bij elk veld horen podcasts waarin de telers en onderzoekers uitleggen wat er te zien is. De podcast waarin Wim over zijn ervaringen vertelt, is hier te luisteren.

Publicatiedatum: