Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
15 biologische bedrijven bij Drenthe vrijgesteld van ophokplicht

Biologische pluimveehouders pleiten voor opheffing van ophokplicht in Midden-Nederland

Tholen - Vanaf vannacht, 30 juni om 00:00, werd de afscherm- en ophokplicht in twee aanvullende regio’s rondom Drenthe ingetrokken. Op de ongeveer 60 bedrijven met een uitloop en 15 biologische bedrijven in deze regio mogen de kippen na 33 weken weer naar buiten. 

Openstelling in Midden-Nederland
Het is een stap in de goede richting, maar het gaat nog niet hard genoeg volgens Dick de Koning, voorzitter van de Biologische Pluimveehoudersvereniging. Volgens de hem is het hoog tijd dat de ophokplicht in Midden-Nederland wordt opgeheven. "In de Gelderse Vallei en op de Utrechtse heuvelrug bevindt zich het overgrote deel van de biologische pluimveehouders. Er is al zolang geen vogelgriep meer geweest in Midden-Nederland, met uitzondering van een paar watervogels op een dierenweide in Vleuten. Ik begrijp dat je bijvoorbeeld het gebied langs de waddenzee gesloten houdt, als daar zieke en dode watervogels zijn gevonden. Maar in Midden-Nederland zijn geen waterrijke gebieden en zijn er dus ook weinig watervogels." 

Financiële gevolgen
"De biologische sector heeft dierenwelzijn hoog in het vaandel en daar hoort uitloop bij", benadrukt Dick. "Zeker als het mooi weer is is het belangrijk dat de kippen weer naar buiten mogen." Dat schreef de BPV vorige week ook aan een brief aan Minister Schouten. Daarin werd zij dringend verzocht om de versoepeling van de ophokplicht te heroverwegen. "Het nog langer uitvoeren van de afscherm- en ophokplicht kan ook voor de biologische pluimveesector financiële gevolgen krijgen, zeker wanneer de afscherm- en ophokplicht  in omringende landen (Duitsland, België en Denemarken) onlangs is ingetrokken", waarschuwde de vereniging toen.

Kleine kans
Minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit heeft de twee regio's rondom Drenthe opgeheven, omdat op basis van de informatie die bekend is uit eerdere vogelgriepseizoenen, er een kleine kans dat er een pluimveebedrijf besmet raakt. Ook zijn hier geen HPAI uitbraken op pluimveebedrijven geweest en gaat het niet om pluimveedichte gebieden. Daarnaast zijn er sinds half mei geen besmette wilde vogels gevonden.

De ophok- en afschermplicht blijft in de andere regio’s nog in stand. Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit blijft de situatie volgen. Hierbij bekijkt het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit op basis van de beschikbare informatie of het verantwoord is om de ophokplicht ook in andere regio’s op te heffen.
Op de dierziektenviewer van RVO staat voor welke regio’s de ophokplicht nu is opgeheven, en waar deze nog van kracht is. Agrariërs kunnen hier hun postcode invoeren om te zien onder welke regio zij vallen.