De detectie van de schimmel Fusarium oxysporum f. sp. cubense Race 4 Tropical op een bananenplantage in de Peruaanse regio Piura afgelopen april zorgt voor onrust in heel de bananensector, niet in het minst onder de biologische telers.
De voorzitter van de Regionale Technische Dienst voor Biologische Bananenteelt in Piura, Oscar Raymundo García, waarschuwt dat deze schimmel tot 9.000 hectare bananenteelt bedreigt in Piura, een regio waar 10.500 families biologische bananen telen. Daarom vraagt hij de overheid om hen van middelen te voorzien om de verspreiding van de schimmel te voorkomen.
“De enige maatregelen die we tot nu toe nemen is de toegang tot de percelen blokkeren. Daarnaast is de Nationale Dienst voor Agrarische Gezondheid en Kwaliteit (Senasa) wel al begonnen met het geven van workshops en opleidingen aan telers en aan technici van de telersorganisaties zodat zij van start kunnen gaan met het toepassen van meer specifieke maatregelen. Maar het ontbreekt ons bijvoorbeeld nog aan ontsmettingsmateriaal voor de schoenen of de banden van de auto's van wie de percelen betreedt. Als de plaag zich over de hele vallei verspreidt, kan de biologische bananenteelt wel eens verdwijnen”, waarschuwt de voorzitter.
“Ook is er bezorgdheid omdat niet alle kleine telers in Piura de kennis hebben of informatie verkrijgen over de bestrijdingsmaatregelen”, vertelt hij.
Een kwart minder opbrengst
Een ander probleem waarmee biologische bananentelers worden geconfronteerd, is dat de pandemie gevolgen heeft gehad voor de opbrengst. De bananen uit Piura worden voornamelijk geëxporteerd naar Europa en de Verenigde Staten.
“De kleine biologische bananentelers zijn altijd bezig met het verbeteren van de productiviteit van de teelt en de kwaliteit van het product. Maar vanwege de pandemie was het moeilijk om te investeren in meststoffen of technieken om plagen te bestrijden. Velen hebben hun geld moeten besteden aan het implementeren van de coronamaatregelen”, zegt Raymundo García. De opbrengst in 2021 is met een kwart gedaald ten opzichte van de periode vóór de pandemie.
“Door corona kan niet iedereen de teelt voor de volle honderd procent verzorgen. De productiviteit is in veel gebieden aanzienlijk gedaald, evenals de kwaliteit. Vroeger hadden we veel bestellingen voor biologische bananen, maar dit jaar is er minder vraag naar ons product. De consumptie ligt niet op hetzelfde niveau als in voorgaande jaren. En de gestegen kosten voor oogst en export maken de teelt minder winstgevend”, legt de voorzitter uit.
“En dan werden bananentelers ook nog eens getroffen door een staking in de transportsector in Piura. De verliezen dientengevolge worden berekend op zo’n € 2,5 miljoen”, besluit Raymundo García.
Bron: agraria.pe