Opnieuw sterk seizoen verwacht voor biologische gember uit Peru

In Peru is het seizoen van biologische gember van start gegaan. Telers en verladers rekenen ook dit seizoen weer op een sterke vraag.

"Het Peruaanse seizoen gaat van start met de nieuwe oogst in juni, wanneer de gember voor ongeveer 90% rijp is", vertelt Gino Neira van Inkawald, in Lima. Het hoofdkwartier van het bedrijf is hier gevestigd, maar het bedrijf beschikt nog over een ander teeltbedrijf in Satipo. Inkawald exporteerde bij aanvang van het seizoen wekelijks één container naar Europa en één naar Miami, vanwaar de gember werd verladen naar steden als New York en Los Angeles.  

Peru is deze maand aan het nieuwe seizoen van biologische gember begonnen 

China is als grootste leverancier van gember een geduchte concurrent van Peru. Andere concurrenten zijn Brazilië, Thailand en Costa Rica. De importgember uit China en Brazilië is conventioneel geteeld en groter, terwijl Peruaanse gember van biologische oorsprong, kleiner is en van goede kwaliteit. "Peruaanse gember is intens van smaak en daardoor uniek", zegt Neira. 

In 2020 exporteerde Peru voor ongeveer €88 mln aan gember en dat betekende een groei van 155% ten opzichte van 2019. "De export verdubbelde. Het nieuwe seizoen is pas net begonnen, maar we hopen dat deze trend aanhoudt", vervolgt hij. "Vorig jaar was de vraag groot omdat de eetgewoonten van consumenten tijdens de pandemie veranderden. Zij kozen vaker voor biologische AGF, zoals gember en knoflook."

Gino Neira en Ivan Neira

Horeca weer open
Neira verwacht dat de vraag in 2021 zal blijven groeien met name nu de horeca weer open is en de vaccinatiegraad wereldwijd stijgt. Hierdoor voelen consumenten zich weer veilig om er weer op uit te gaan.

Om in deze vraag te voorzien, blijft de logistiek Peru voor uitdagingen stellen. "Hopelijk komt er een landelijk beleid ter verbetering van de infrastructuur van het Peruaanse wegennet zodat het transport veilig kan verlopen. Het is ook van belang dat de haventerminals worden verbeterd, zodat de processen efficiënter worden, kosten worden gedrukt en producten de consument tegen een meer concurrerende prijs bereiken", legt Neira uit. Positief nieuws in dit opzicht zijn de ontwikkelingen in de haven van Chancay, op zo'n 75 km afstand van Lima. Deze haven zal de eerste Chinese logistieke hub worden aan de Pacifische kust van Latijns-Amerika. Tot 2022 zal er 2,5 miljoen euro worden geïnvesteerd in de infrastructuur. 

Neira vertelt dat biologische gember uit Peru van goede kwaliteit is, kleiner en intenser van smaak 

De prijzen zijn tegen het einde van 2020 enigszins gestegen. Van januari tot maart 2021 waren er ook prijsstijgingen als gevolg van de sterke vraag naar gember op het noordelijk halfrond en de beperkte beschikbaarheid van Peruaans product. De hoge zeevrachtkosten naar zowel de VS als de EU komen eveneens tot uitdrukking in deze hogere prijzen. 

Beurzen
Vooruitblikkend op 2021 verwacht Neira dat Inkawald dit jaar wederom als exposant aanwezig zal zijn op Fruit Attraction evenals tijdens het Duitse IPD-programma en de aanstaande Organic Produce Summit. 

Voor meer informatie: 
Gino Neira
Inkawald
+51 947 656 188
gneira@inkawald.com 
www.inkawald.com 


Publicatiedatum:
© /Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.