Publieke keukens in Oostenrijk worden geleidelijk biologisch

De Oostenrijkse ministerraad heeft een actieplan goedgekeurd dat het gebruik van biologische producten in publieke keukens moet bevorderen. Vanaf 2023 moet het aandeel biologisch 25 procent bedragen, vanaf 2025 30 procent en in 2030 moet het 55 procent zijn.

Gertraud Grabmann, voorzitster van Bio Austria, reageert verheugd op het plan. "Hiermee wordt een oude eis van de vereniging in de praktijk gebracht: de invoering van een verplicht biologisch aandeel in de openbare keukens onder federale verantwoordelijkheid."

Certificatie zit niet in het plan
Nu is het volgens Bio Austria zaak ervoor te zorgen dat de voorschriften in de praktijk worden toegepast. Dit vereist een uitvoeringsplan en begeleidende monitoring. De brancheorganisatie merkt kritisch op dat het actieplan niet voorziet in een verplichting om de publieke cateringfaciliteiten door een biologische controle-instantie te laten certificeren - wat om redenen van traceerbaarheid en transparantie wel zinvol zou zijn geweest.

Optimistisch
Het feit dat ook de deelstaten hebben toegezegd zich aan de criteria van het actieplan te zullen houden, stemt Bio Austria "optimistisch dat in de nabije toekomst ook onder de verantwoordelijkheid van alle deelstaten ambitieuze, bindende specificaties voor het gebruik van biologische producten zullen volgen. Voor een verdere versterking van de afzet voor het hoogwaardige regionale bio-voedsel zou dit een verdere belangrijke stap zijn", aldus Grabmann. De organisatie noemt het een nadeel dat de bindende voorschriften voor het biologische aandeel pas in 2023 in werking zullen treden en niet eerder.

Bron: Bio Austria


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven