Workshop plantaardige bemesting en masterclass strokenteelt

Masterclasses en workshops op boerderijen gaan weer van start

Dankzij de soepelere coronaregels is het weer mogelijk om workshops en masterclasses te organiseren. Biologisch Netwerk heeft twee bijeenkomsten gepland op biologische bedrijven in Flevoland:  

1 juli 2021:
Workshop 100% plantaardige bemesting
boerderij Zonnegoed in Ens

Joost van Strien en Christiaan Feickens van Boerderij Zonnegoed zijn de trotse eerste Nederlandse akkerbouwers met het Biocyclic Vegan Keurmerk. Na jaren experimenteren staat er een rendabel bedrijfsmodel dat geen dierlijke mest meer gebruikt, zelfvoorzienend is in stikstof en overige mineralen aanvult met compost.

Foto: Biologisch Netwerk

In deze workshop leren deelnemers hoe de bemesting kan worden toegepast bij verschillende gewassoorten, omstandigheden en bewerkingsmomenten. Het resultaat bij de gewassen wordt besproken, net als de kosten en opbrengsten. Een toekomstbestendige landbouwmethode, waarmee boeren de kringloop op hun bedrijf rond kunnen maken. 

Klik hier voor meer informatie.

5 juli 2021:
Masterclass Strokenteelt
ERF in Zeewolde/Almere

ERF is de grootste locatie in Nederland waar gericht op de landbouw van de toekomst al heel wat jaren kennis over biodivers telen in de praktijk wordt ontwikkeld. Sinds teeltseizoen 2014 experimenteert ERF met strokenteelt, sinds 2016 is er ervaring opgedaan op een eerste perceel van ruim 40 ha en sinds 2020 zijn de inzichten verwerkt in een tweede perceel van ruim 40 ha. Beide percelen liggen, gescheiden door de A6, (schuin) tegenover elkaar.

Foto: Klaas Eissens

In de masterclass leren deelnemers over strokenbreedtes en gewascombinaties waarbij landbouw en natuur optimaal samenwerken, krijgen zij inzicht in de resultaten en wordt besproken hoe strokenteelt kan worden geïntegreerd in een efficiënte bedrijfsvoering. Bij gelijkblijvende arbeid, met bestaande mechanisatie en een stabielere opbrengst met een hoge biodiversiteit. Uiteraard komen ook knelpunten aan de orde.

Klik hier voor meer informatie.

Opgeven voor (één van) deze workshops kan via BioAcademy of door te mailen naar ingrid@biologischnetwerk.nl.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven