Museum Sow to Grow in Enkhuizen zet sla op het menu

Nederland consumeert jaarlijks meer dan 12 miljoen kroppen sla. Jongeren kopen sla vooral als voorgesneden verpakt product en 50-plussers kiezen nog vaak wel voor sla die nog gewassen moet worden. Bij Museum Sow to Grow in Enkhuizen, dat na lange tijd weer open is, vinden ze het hoog tijd weer aandacht te schenken aan Lactuca, oftewel sla. De expositie loopt van 30 juni t/m 1 augustus, al is er meer dan alleen sla te zien.

De geschiedenis van sla
Duizenden jaren geleden was er al sla in het Midden-Oosten vanaf Turkije tot in Armenië. De groente begon als stengel en werd vroeger door de Romeinen gekookt vanwege het ontbreken van malsheid. Nu eten we de sla rauw als basis voor salades, op belegde broodjes, als bijgerecht, als garnering bij een gerecht zoals visschotels en ga zo maar door. Door gevarieerde verwerking en verpakking van de diverse slasoorten is er een grote diversiteit ontstaan in het aanbod van sla typen.

Vrijwilligers van Sow to Grow hebben een groot deel van het huidige assortiment uitgeplant in potten en bakken op het voorplein van het museum. Van botersla, eikenblad, lollo blonda en lollo rossa tot ijsbergsla en er is nog veel meer. Via het bij het type ingestoken nummeretiket en de verklaring van de nummers op een biljet op de Clipper op het voorplein kunnen bezoekers checken hoe groot hun kennis is van het assortiment.

Weetjes
Maar er is meer. Binnen het museum is een expositie ingericht die veel meer vertelt over het ontstaan van sla. Er wordt geïnformeerd over zaad, de bewerkingen daarvan en over de attributen die gebruikt zijn bij het oogsten van sla. Veel leuke weetjes ook. Wist u bijvoorbeeld dat de naam ijsbergsla afkomstig is uit de Verenigde Staten, waar zeer veel slateelt plaats vindt aan de westkust (o.a. Californië). De sla werd vroeger met een trein naar de dichtbevolkte oostkust vervoerd. Vanwege de beperkte houdbaarheid werd er een berg ijs toegevoegd aan de sla. Ziedaar ijssbergsla.

Houders van de Museumkaart hebben op vertoon van de kaart vrije toegang.

Voor meer informatie:
Sow to Grow
www.sowtogrow.nl  


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven